Семен Євнутович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семен Євнутович
Народився невідомо
Помер бл. 1411
Підданство Велике князівство Литовське
Національність литовець
Титул князь Свіслоцький
Конфесія православ'я
Рід Заславські
Батько Євнут Гедимінович

Семен Євнутович (Іванович) (*д/н —бл. 1411) — політичний діяч Великого князівства Литовського.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з династії Гедиміновичів. Був сином Євнута, великого князя Литовського. Про дату народження та його литовське ім'я нічого невідомо. У 1345 році разом з батьком намагався боротися проти Ольгерда та Кейстута, після чого Євнут і його син втекли до великого князівства Московського. Тут разом з батьком прийняв хрещення, ставши Семеном (Симеоном) на честь хрещеного великого князя Семена Гордого.

У 1347 році з батьком повернувся до Литви, де Євнут (в хрещенні Іван) отримав Заславське князівство на Мінщині. Невдовзі того ж року Семен отримав Свислоцьке князівство. Втім існує думка, що це князівство отримав Семен Наримунтович. На підтвердження цього низка дослідників посилаються на той, факт, що у 1387 році Свислоцьке князівство було повернуто під владу великого князя. А саме цього року Семен Наримунтович помер. З огляду на це Семен Євнутович був співволодарем Заславське князівства разом з братом Михайлом.

1349 року за дорученням великого князя Литовського Ольгерда разом з Коріатом Кейстутовичем до Джанібека, хана Золотої Орди, стосовно укладання союзу проти великого князівства Московського. Втім посольство було невдалим, хан наказа арештувати посланців й передати великому князю Московському. Останній 1350 або 1351 року відпустив Семена і Коріата до Литви.

Після цього тривалий час про діяльність Семена Євнутовича нічого невідомо. 1387 року з невідомих причин Ягайло відняв у Семена Євнутовича (можливо у Семена Наримунтовича після його смерті без нащадків) Свислоцьке князівство, яке передав братові Скиргайло. Можливо Семен Євнутович отримав якесь володіння навзаєм. Втім подальшому Семен брав участь у громадянській війні 1389—1392 років на боці Ягайла. У 1390 року взятий у полон Вітовтом і виданий Тевтонському ордену як заручник. Можливо між 1392 та 1395 роками отримує Свислоцьке князівство (тому в подальшому зветься як Свислоцький)

Брав участь у Великій війні 1409—1411 років проти Тевтонського ордену. У 1411 році в числі інших князів підписав мир з Орденом. Напевне невдовзі помер. Записаний у Києво-Печерському пом'янику з титулом великого князя. На думку українського дослідника Леонтія Войтовича, це може бути родинною пам'ятю про права його батька Євнута Гедиміновича.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Пазнякоў В. Свіслацкае княства // Вялікае Княства Літоўскае. Энцыклапедыя у 3 т. — Мн.: БелЭн, 2005. — Т. 2: Кадэцкі корпус — Яцкевіч. — С. 557
  • Войтович Л. В. 4.6. Гедиміновичі. Євнутовичі. // Князівські династії Східної Європи (кінець IX — початок XVI ст.): склад, суспільна і політична роль. — Львів: Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича, 2000. — 649 с. — ISBN 966-02-1683-1.
  • Очерки истории литовско-русского права