Семіраміс Алія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семіраміс Алія
алб. Semiramis Alia
Ім'я при народженні Семіраміс Джувані
Народилася 1925
Ельбасан, Elbasan municipalityd
Померла 1986
Тирана, Албанія
Громадянство Албанія Албанія
Діяльність декан факультету природничих наук Тиранського університету
Alma mater МДУ
Батько Александр Джувані
Діти троє

Семіраміс Алія (алб. Semiramis Alia; 1925, Ельбасан — 1986, Тирана) — албанська викладачка, декан факультету природничих наук Тиранського університету. Дружина Раміза Алії — наступника Енвера Ходжі, другого й останнього першого секретаря ЦК АПП, першого президента посткомуністичної Албанії.

Походження[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї професора-лінгвіста, письменника і громадського діяча Олександра Джувані[1]. Її батько, один із засновників албанської системи освіти, підтримав прихід до влади комуністів на чолі з Енвером Ходжею. До кінця життя Олександр Джувані був заступником голови президії Народних зборів НРА Хаджі Льоші.

Семіраміс закінчила педагогічне училище в Ельбасані. Потім навчалася в СРСР. Повернувшись до Албанії, почала працювати в університеті Тирани на посаді викладача факультету природничих наук.

Шлюб з Рамізом Алією[ред. | ред. код]

У жовтні 1944 році Семіраміс Джувані брала участь у молодіжній конференції. Там вона познайомилася з секретарем Союзу антифашистської молоді Рамізом Алією. В період спільного перебування в Москві Семіраміс вийшла заміж за Алію, який з 1948 року був членом ЦК Албанської партії праці (АПТ).

Олександр Джувані не був прихильником цього шлюбу і навіть говорив у довірчих бесідах про своє «розбите серце». Інтелектуал з православного роду був незадоволений рішенням дочки пов'язати життя з вихідцем із простої мусульманської сім'ї[2].

Раміз Алія увійшов до кола найближчих сподвижників Енвера Ходжі. З 1960 року він був секретарем Центрального комітету з ідеології, з 1961 року — членом Політбюро ЦК АПП. Був активним і впливовим провідником ходжаїстської політики. Через день після смерті Ходжі, 13 квітня 1985 року, Раміз Алія став його наступником — першим секретарем Центрального комітету Албанської партії праці (АПП).

Як правило, дружини членів вищого керівництва АПП самі займали видатні партійні пости (найбільш відомі приклади — Неджміє Ходжі та Фікірете Шеху). Характерно, що проти такої «сімейності» виступала внутрішньопартійна опозиція на тиранській партконференції 1956 року, у подоланні якої брав участь Раміз Алія. Однак Семіраміс Алія в цьому плані становила виняток[1]. Вона була членом АПП, але ніяк не брала участь у політиці, не була публічною фігурою, займалася тільки викладанням і факультетським адмініструванням. Мала репутацію інтелектуальної, доброзичливої та скромної людини[3].

У шлюбі подружжя Алія мали двох дочок і сина. Іоланда, сестра Семіраміс, була одружена з міністром юстиції НРА Більбілем Клосі.

Смерть та оцінка діяльності[ред. | ред. код]

Перша публічна інформація про Семіраміс Алії була оголошена в березні 1986 року — з нагоди її кончини. Офіційне повідомлення було поширене у Відні, а також надруковано у Нью-Йорк таймс. Причиною смерті була названа важка хвороба. При цьому не вказувалися дати народження і смерті, був названий тільки вік: 58 років[4].

Цим повідомленням, переданим в іноземні ЗМІ, було надано політичне значення. Коментатори побачили в ньому ознаку поступового виходу Албанії із самоізоляції. Вони вирішили, що публікація показала успіх Раміза Алії в закулісному протиборстві з Неджміє Ходжею, що представляла найбільш консервативні кола ходжаїстського керівництва[5] (при правлінні Енвера Ходжі про таке не могло бути мови).

Згодом Раміз Алія тепло згадував про покійну дружину у своїх книгах Наш Енвер (1988, на вищому посту) і Моє життя (2010, незадовго до смерті, після падіння комуністичного режиму, президентства, власного повалення та перебування у в'язниці)[2]. Згідно зі своїм заповітом, Раміз Алія був похований в одній могилі з Семіраміс на кладовищі Шарра в Тирані[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Shumë Presidentë e pak Zonja të Para! Ja kush janë ato që morën postin, refuzuan apo fatkeqësisht munguan... Revista Who (амер.). 25 липня 2017. Процитовано 17 січня 2022.
  2. а б Zonjat e Para të Shqipërisë, cilat janë gratë e presidentëve të pluralizmit | JavaNews.al (амер.). 24 липня 2017. Процитовано 17 січня 2022.
  3. I biri i Ramiz Alise: Babai të kujtohet në histori për tolerancën (алб.). Процитовано 17 січня 2022.
  4. Ap (15 березня 1986). Semiramis Alia Is Dead a 58; Wife of the Albanian Leader. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 17 січня 2022.
  5. Amerikanët zbardhin detaje nga “lufta” mes Ramiz Alisë dhe Nexhmije Hoxhës, ja si më 1987 Shqipëria ktheu sytë nga Gjermania, SHBA dhe Britania. sot.com.al. Процитовано 17 січня 2022.
  6. Këto janë 50 fakte nga jeta e Ramiz Alisë dhe misteret që mori në varr (Foto). Telegrafi (алб.). 16 лютого 2016. Процитовано 17 січня 2022.