Список команд DOS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дана стаття являє собою список команд, що використовується в операційних системах x86 DOS. Інші операційні системи DOS не є частиною списку.

В ПК операційні системи MS-DOS і PC-DOS стандартні команди були надані для спільних завдань, таких як перегляд файлів на диску або їх переміщення. Деякі команди були перебудовані в командний інтерпретатор, інші існували як зовнішні команди для диску. За кілька поколінь DOS, були додані команди для додаткових функцій операційної системи. У поточному Microsoft Windows операційної системи, текстовий режим командного рядка все ще може бути використаний.

Обробка команд[ред. | ред. код]

Інтерпретатор команд для DOS працює, коли не запущено жодних прикладних програм. Якщо при виході з програми перехідна частина командного інтерпретатора в пам'яті була переписана, DOS перезавантажить його з диска. Деякі команди є внутрішніми, вони вбудовані в COMMAND.COM; інші зовнішні команди, збережені на диску. Коли користувач друкує символи в командний рядок операційної системи, COMMAND.COM буде намагатись розібрати рядок і знайти відповідність між введеною та вбудованою командами або з іменем виконуваного файлу програми, або пакетного файлу на диску. Якщо збіг не знайдено, з'являється повідомлення про помилку, друкується і командний рядок оновлюється.

Зовнішні команди були занадто великі, щоб тримати їх в командному процесорі або рідко використовувались. Такі допоміжні програми зберігатимуться на диску і будуть завантажуватись як звичайні програми, але розширені операційною системою. Копії цих програмних команд повинні бути на поточному або доступному диску, або в шлясі команди, що встановлений в командний інтерпретатор.


У наведеному нижче списку - команди, які можуть приймати більше одного параметра (імені файлу), включаючи маски (* і ?), описуються як такі, що приймають filespec (специфікацію файлу) параметр. Команди, які можуть приймати тільки один файл, описуються як такі, що приймають filename параметр. Крім того, параметри командного рядка, або інші рядки параметрів, можуть бути поставлені в командному рядку. Символи (включаючи пусті), такі як "/" або "-" можуть бути використанні, щоб командний процесор міг розкласти командний рядок на імена файлів( filename ), специфікації файлів( filespec ) та інші варіанти.

Командний інтерпретатор зберігає всі параметри, що передаються до команди, а й самі імена файлів та команд нечутливі до регістру.

У той час як багато команд однакові в багатьох системах DOS (MS-DOS, PC-DOS), деякі відрізняються в синтаксисі командн або іменах.

DOS команди[ред. | ред. код]

Неповний список найпоширеніших команд для MS-DOS наведено нижче.

APPEND[ред. | ред. код]

Показує або встановлює шлях пошуку для файлів даних.

ASSIGN[ред. | ред. код]

Команда перенаправляє запити дискових операцій з одного диску на інший. Також може відображати розмітку диску або скинути всі букви розмітки до початкових. Команда доступна в MS-DOS 5.00.

ATTRIB[ред. | ред. код]

ATTRIB змінює або показує атрибути одного або декількох файлів. За замовчуванням це відображення атрибутів всіх файлів в поточному каталозі. Атрибути файлів включають в себе read-only атрибут(тільки для читання), архівні, системні і приховані атрибути. Команда має можливість обробляти цілі папки і підпапки файлів.

BACKUP/RESTORE[ред. | ред. код]

Ці команди використовують для резервного копіювання і відновлення файлів із зовнішнього диска. Вони з'явилися у версії 2, і як і раніше PC DOS 5 і MS-DOS 6. В DOS 6, вони були замінені розширеними командами (CPBACKUP, MSBACKUP), що дозволило відновлювати файли в різних місцях.

BASIC і BASICA[ред. | ред. код]

Реалізація BASIC для ПК. Основна мова, що широко використовувалась на операційних системам на 8- і 16-бітних машин, які були зроблені в 1980-х роках.

Комп'ютери IBM мали BASIC 1.1 в ПЗП, а версії IBM використовував код в ROM-BASIC, що надавало додаткову пам'яті в області коду. BASICA останній раз з'явився в IBMDOS 5.02, а в OS/2 (2.0 і пізніше), версія, що мала ROMBASIC перенесена в код програми.

Microsoft випустила GW-BASIC для машин з не-ROM BASIC.

BASIC вийшов з використання після MS-DOS 4, і PC DOS 5.02. OS / 2 (яка використовує PC DOS 5) має його, у той час як NT (MS-DOS 5) немає.

CALL[ред. | ред. код]

Враховуючи ім'я пакетного файлу та параметри запуску, CALL викликає одну пакетну програми з іншої. Новий контекст пакетного файлу створюється з вказаними аргументами і управління передається після вказаної специфікації.

CD і CHDIR[ред. | ред. код]

Докладніше: cd (команда)

CHDIR (або альтернативна назва CD) відображає або змінює поточний робочий каталог.

CHCP[ред. | ред. код]

Команда показує або змінює активну сторінку Windows коду, використовується для відображення елементів письма в консольному вікні.

CHKDSK[ред. | ред. код]

Докладніше: Chkdsk

CHKDSK перевіряє вміст сховища (наприклад, твердого диска, розділу диска або дискети) для цілісності файлової системи. Команда має можливість виправити помилки на томі і відновити інформацію з пошкодженого сектора на томі.

CHOICE[ред. | ред. код]

Докладніше: choice (команда)

Команда CHOICE використовується в пакетних файлах, щоб користувач міг вибрати один елемент зі списку односимвольних елементів. Команда CHOICE була введена як зовнішня команда з MS-DOS 6.0; [1] Novell DOS 7[2] і PC DOS 7.0. Більш ранні версії DR-DOS підтримують цю функцію за допомогою вбудованої команди switch або починають команду зі знаку питання. Ця команда раніше називалася YNC (так-ні-скасувати, англ. yes/no/cancel).

CLS[ред. | ред. код]

Докладніше: cls (команда)

Команда CLS або CLRSCR очищає екран терміналу.

COPY[ред. | ред. код]

Докладніше: copy (команда)

Копіює файли з одного місця в інше. Копія за замовчуванням створюються у поточному каталозі. Якщо вказано кілька файлів, місце для копіювання повинно бути вказаним (і бути каталогом) або в результаті команди виникне помилка. COPY має можливість об'єднювати файли. Команда може копіювати в текстовому або двійковому виді; у текстовому режимі ,copy зупиниться, коли досягається символ EOF; у двійковому режимі, файли будуть об'єднані в повному обсязі, ігноруючи EOF символи.

Файли можуть бути скопійовані не тільки до каталогів. Наприклад, copy filename con виводить вміст filename на екран (консоль). Також copy con file приймає текст, введений в консолі і зберігає його у ФАЙЛ, зупиняючись, коли введено символ EOF (Ctrl+Z).

DATE[ред. | ред. код]

Відображає системну дату і дає змогу користувачеві ввести нову дату. Доповнення команди TIME.

DEFRAG[ред. | ред. код]

Команда має можливість аналізувати фрагментацію файлів на диску та зробити дефрагментацію. Команда називається DEFRAG в MS-DOS / PC DOS і diskopt в DR-DOS.

DEL і ERASE[ред. | ред. код]

Докладніше: del (команда)

DEL (або альтернативна форма ERASE) використовується для видалення одного або декількох файлів.

DELTREE[ред. | ред. код]

Докладніше: deltree (команда)

Видаляє каталог разом з усіма файлами і підкаталогами, які він містить. Як правило, вона буде просити підтвердження потенційно небезпечних дій.

DELTREE Команда працює в деяких версіях операційних систем Microsoft Windows і DOS Microsoft . Ця команда доступна тільки у версіях MS-DOS 6.0 і вище, а також в Microsoft Windows 9x. В Microsoft Windows NT таку функцію виконують команди Rd або Rmdir , які мають трохи інший синтаксис. DELTREE застаріла для Windows 7.

DIR[ред. | ред. код]

Докладніше: dir (команда)

Команда DIR виводить на екран вміст каталогу, що включає в себе мітку тому диска і серійний номер; один каталог або ім'я файлу в рядку, включаючи розширення файлу, розмір файлу в байтах, а також дату і час останньої зміни файлу; загальну кількість файлів у списку, їх сукупний розмір і вільний простір (в байтах), що залишився на диску. Команда є однією з небагатьох, які існують з перших версій DOS. Команда може відображати файли в підкаталогах. В результаті список каталогів може бути відсортованим за різними критеріями і файли можуть відображатися у вибраному форматі.

ECHO[ред. | ред. код]

Докладніше: echo

Команда ECHO друкує свої аргументи у виді рядка символів в стандартний потік виведення. Як правило, це означає безпосередньо на екран, але вихідні дані можуть бути перенаправлені, як і будь-яка інша команда, до файлів або пристроїв. Часто використовується в пакетних файлах для друку тексту до користувача.

EDIT[ред. | ред. код]

Докладніше: Редактор MS-DOS

EDIT - повноекранний текстовий редактор, що входить до MS-DOS 5 і 6, OS/2 і Windows NT 4.0 Відповідна програма використовується в ОС Windows 95 та пізніших версіях, у W2k - EDIT v2.0. PC DOS 6 та наступні версії використовують DOS Е редактор, а в DR-DOS використовується редактор версії 7.

EXE2BIN[ред. | ред. код]

Перетворює виконуваний (.exe) файл в двійковий файл з розширенням .com

Розмір коду і даних, об'єднаних на вході .EXE файлу повинен бути меншим, ніж 64 Кбайт.

EXIT[ред. | ред. код]

Докладніше: exit

Вихід з поточного командного процесора. Якщо вихід використовується в початковій команді, він не має ніякого ефекту, якщо у вікні DOS під Microsoft Windows, в цьому випадку вікно буде закрито і користувач повертається на робочий стіл.

FIND[ред. | ред. код]

В програмуванні find є командою в інтерпретаторі командного рядка в MS-DOS, OS/2 і Microsoft Windows. Вона використовується для пошуку певного текстового рядка в одному або декількох файлах. Команда виводить зазначені рядки в стандартний пристрій виводу.

''FIND'' [/V] [/C] [/N] [/I] "текст" [[Диск:][path]назва файлу[...]]

Аргументи:

  • "текст" Це аргумент командного рядка, що визначає, який рядок потрібно знайти.
  • [Диск:][path]Назва файлу Вказує назву файлу, в якому виконуватиметься пошук.

Мітки:

  • /V Відображає всі рядки, які НЕ містять шуканого.
  • /C Відображає лише кількість рядків, що містять шуканий рядок.
  • /N Відображає рядок разом з його номером.
  • /I Ігнорує регістр символів при пошуку рядка.

FOR[ред. | ред. код]

Цикл FOR може бути використаним для обробки файлу або виведення команди.

FORMAT[ред. | ред. код]

Докладніше: format (команда)

Видаляє FAT записи і кореневий каталог на диску/розділі і переформатовує його в MS-DOS. У більшості випадків, це використовується тільки на гнучких дисках або інших знімних носіях. Ця команда може стерти все на жорсткому диску комп'ютера.

HELP[ред. | ред. код]

Докладніше: help (команда)

Дає допомогу щодо команд MS DOS.

(Gives help about DOS commands)

MS-DOS
  • Команда' HELP дасть довідку по конкретній команді. Сама по собі вона перераховує вміст DOSHELP.HLP.
  • В MS-DOS6.хх команда help використовує QBASIC, щоб переглянути файл QuickHelp help.hlp, який містить більш детальну інформацію про команди,а також гіперпосилання і т.д.
PC DOS
  • PC DOS 5,6 команда help має такий самий вигляд як в MS-DOS 5.
  • PC DOS 7.xx help використовує view.exe, щоб відкрити .INF файли (cmdref.inf, dosrexx.inf and doserror.inf), відкриваючи їх у відповідних сторінках.
DR-DOS
Microsoft Windows
  • Усі версії Windows NT використовують подібну до DOS 5 help команду, версії-попередники VISTA також мають файли допомоги(NTCMDS.HLP або NTCMDS.INF), які є ідентичними до MS-DOS 6.


LABEL[ред. | ред. код]

Докладніше: label (команда)

Змінює ярлик на логічному диску, таких як розділ жорсткого диска або дискети.

LOADFIX[ред. | ред. код]

Забезпечує завантаження програми над першими 64К звичайної пам'яті і запускає програму. LOADFIX [диск:][маршрут]Назва файлу [параметри_програми]

MD/MKDIR[ред. | ред. код]

Докладніше: mkdir

Команда створює каталог. Якщо корінна папка цього каталогу не існує, то вона буде створена.

MEM[ред. | ред. код]

Відображає використання пам'яті. Команда здатна відображати розмір програми і стан пам'яті, що використовується,а також внутрішні драйвери.

MEMMAKER[ред. | ред. код]

Починаючи з версії MS-DOS 6 ,додано розширену команду MemMaker, яка використовується для автоматичного звільнення системної пам'яті, переналаштовуючи AUTOEXEC.BAT та CONFIG.SYS. Це, як правило, робиться шляхом переміщення програми TSR і драйверів до верхньої пам'яті. Весь процес вимагає двох перезавантажень системи. Перед першим перезавантаженням користувач повинен підтвердити доступ до розширеної пам'яті, оскільки її використання вимагає додаткових 64Кб з верхньої пам'яті.Перший перезапуск запускає програму SIZER.EXE, яка оцінює кількість пам'яті,що необхідна для кожної TSR програми або драйвера. Потім MemMaker розраховує місце драйвера та TSR у верхній пам'яті і змінює AUTOEXEC.BAT і CONFIG.SYS відповідно, після чого перезавантажтаює комп'ютер вдруге. [3] MEMMAKER.EXE і SIZER.EXE розроблені для Microsoft компанією Helix Software Company,але замінені починаючи з MS-DOS 7/Windows95. PC DOS використовує іншу програму RamBoost для оптимізації пам'яті.

MODE[ред. | ред. код]

Налаштовує системні пристрої. Змінює графічні режими, регулює налаштування клавіатури, готує код сторінок і встановлює переадресацію порту[4]

MORE[ред. | ред. код]

Докладніше: more

Команда MORE розбиває текст так, що користувач може переглядати файли, які містять більше однієї сторінки тексту. More може використовуватись як фільтр.

MOVE[ред. | ред. код]

Докладніше: MOVE (команда)

Переміщує файли або перейменовує каталоги. DR-DOS для відокремлення перейменовування використовує rendir.

MSD[ред. | ред. код]

Команда MSD надає детальну технічну інформацію про апаратне і програмне забезпечення комп'ютера. MSD було введено в MS-DOS 6;[5], PC DOS версія цієї команди isQCONFIG. Вперше команда з'явилась в Word2, згодом у версії Windows 3.10.

PATH[ред. | ред. код]

Відображає або виконує пошук шлях до виконуваного файлу.

PAUSE[ред. | ред. код]

Припиняє обробку пакетної програми і виводить повідомлення "Натисніть будь-яку клавішу для продовження...". Ця команда існує у всіх версіях Microsoft Windows і має точно таку ж функцію, за винятком Windows 7. У Windows 7 просто припиняється виконання пакетної програми.

PRINT[ред. | ред. код]

Докладніше: print (команда)

Команда PRINT додає або видаляє файли з черги виводу. Команду було введено в MS-DOS 2. До цього не було вбудованоъ команди для друку файлів. Користвувач використовував команду COPY для копіювання файлів до LPT1.

RD/RMDIR[ред. | ред. код]

Докладніше: rmdir

Видаляє каталог; за замовчуванням, для успішного завершення команди, каталог має бути порожнім. Команда deltree в деяких версіях MS-DOS і у всіх Windows 9x може видаляти непорожні каталоги.

REN[ред. | ред. код]

Докладніше: ren (команда)

Команда REN перейменовує файл. На відміну від move, ця команда не може бути використана для перейменування підкаталогів або перейменовувати файли іншого диску. Масові перейменування виконуються шляхом використання масок.

SCANDISK[ред. | ред. код]

Утиліта для діагностики дисків. Scandisk був заміною для Chkdsk , починаючи пізніших версій MS-DOS. Її основні переваги в порівнянні з CHKDSK - це те, що є вона більш надійна і має можливість запуску сканування поверхні, яка знаходить і зазначає погані кластери на диску. Вона також представила point-and-click доступ TUI chkdsk згодом підключив функції сканування та помітки кластерів, тому знову використовується на Windows NT.

SET[ред. | ред. код]

Встановлює Змінні середовища. CMD.EXE в Windows NT 2000, 4DOS, 4OS2, 4NT, дозволяють пряме введення змінних середовища з командного рядка. Принаймні, Windows 2000 set команда дозволяє переведення тексту в змінні, забезпечуючи тим самим можливість виконання цілочисельних арифметичних дій[6]

SETVER[ред. | ред. код]

SetVer це програма TSR призначена для повернення різних значень версії DOS під управлінням. Це дозволяє програмам, які призначені для певної версії DOS запускатись під іншим DOS. Setver з'явився у версії 4, і був у кожній версії DOS, OS / 2 і Windows NT з тих пір.

SHARE[ред. | ред. код]

Встановлює підтримку для спільного використання файлів і блокування можливостей.

SORT[ред. | ред. код]

Фільтр для сортування рядків у потоці вхідних даних і відправлення їх у вихідний потік. Подібно до команди sort в Unix. Обробляє файли розміром до 64k. Це сортування завжди чутливе до регістру.[7]

SUBST[ред. | ред. код]

Докладніше: SUBST (команда)

Утиліта для відображення підкаталогу диска. Зворотній результат може бути досягнутим за допомогою команди JOIN.

TIME[ред. | ред. код]

Відображає системний час і чекає, поки користувач введе новий час. Доповнює команду DATE.

TREE[ред. | ред. код]

Розширена команда,що графічно відображає шлях до кожного каталогу та підкаталогів на вказаному диску. Синтакс:

       C:\> TREE

TRUENAME[ред. | ред. код]

Команда TRUENAME розширює ім'я файлу, каталога або диску і виводить результат. Розшифровує скорочену форму до повної, яку розпізнає процесор. MS-DOS може знайти файли та каталоги за іменем без інформації про весь шляхх, якщо шуканий об'єкт знаходиться на шляху вказаному змінною середовища. Наприклд, якщо PATH включає C:\PROGRAMS і файл MYPROG.EXE десь в підкаталогах, тоді якщо MYPROG буде введений в командний рядок, процесор дасть в результаті C:\PROGRAMS\MYPROG.EXE. В цьому випадку

TRUENAME MYPROG

виведе

C:\PROGRAMS\MYPROG.EXE

TYPE[ред. | ред. код]

Докладніше: TYPE (DOS command)

Показує файл. Більш команда часто використовується в поєднанні з цією командою, наприкладtype long-text-file | more. Type може бути використана для об'єднання файлів (type file1 file2 > file3); Однак вона не буде працювати для великих файлів - замість неї в такому випадку використовуйте команду Copy.

UNDELETE[ред. | ред. код]

Докладніше: Undeletion

Відновлює файл видалений раніше з del. За замовчуванням всі файли, що можуть бути відновлені, в робочому каталозі будуть поновлені; опції використовуються для зміни цієї поведінки. Якщо використовується програма TSR - дзеркало MS-DOS, а потім стерті файли відстеження створюються і можуть бути використані при відновленні.

VER[ред. | ред. код]

Докладніше: ver (команда)

Внутрішня команда DOS, яка повідомляє, яка версія DOS в даний момент працює. Відповідною командою, що повідомляє версію для Windows є WINVER.

Значення, що повертаються
  • MS-DOS до версії 6.22, як правило, успадковують версію DOS з ядра DOS. Це може відрізнятися від тексту, що друкується при запуску.

21:43:17

  • PC DOS, як правило, успадковують версію з вбудованого рядка в command.com (так PC DOS 6.1 command.com повідомляє версію як 6.10, хоча ядро є ​​версії 6.00).
  • DR-DOS повідомляє будь-яке значення змінної звіту середовища OSVER.???
  • OS/2 command.com повідомляє внутрішній рядок, з OS/2 версією. В основі тут лежить ядро 5.00, але змінене, щоб повідомити x0.xx (де x, xx є версія OS/2).
  • Windows 9x command.com повідомляє текст зсередини command.com. Збірка версії (наприклад, 2222), також виводиться звідти
  • Windows NT command.com звітує будь-який рядок 32-розрядного процесора (4NT, CMD), або при деяких навантаженнях, MS-DOS, 5.00.500 (для всіх збірок). Основоположне ядро повідомляє 5.00 або 5.50 в залежності від переривання. Команди MS-DOS 5.00 виконуються без змін на NT.
  • Команда WinVer зазвичай відображає діалогове вікно Windows, показуючи версію з якоюсь інформацією, отриманою від оболонки. У Windows до "Windows для робочих груп 3.11" WINVER, що запускається з DOS, повідомляє вбудований рядок у winver.exe

VERIFY[ред. | ред. код]

Включає або відключає функцію, щоб визначити, чи файли були правильно записані на диск. Якщо параметр не вказаний, команда відобразить поточне значення.[8]

XCOPY[ред. | ред. код]

Докладніше: xcopy (команда)

Копіює дерево каталогу повністю. Xcopy — це версія команди копіювання, яка може переміщувати файли та каталоги з одного місця в інше.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. MS-DOS choice command help. Процитовано 10 вересня 2014.
  2. Caldera DR-DOS 7.03 User Guide. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 10 вересня 2014.
  3. Cooper, Jim (May 2001). Using MS-DOS 6.22. Que Publishing. с. 455. ISBN 0789725738.
  4. MS-DOS mode command help. Процитовано 10 вересня 2014.
  5. MS-DOS msd command help. Процитовано 10 вересня 2014.
  6. Karp, David Aaron; Tim O'Reilly; Troy Mott (2005). Windows XP in a nutshell. Nutshell handbook (вид. 2). O'Reilly Media, Inc. с. 422. ISBN 978-0-596-00900-7. Процитовано 26 листопада 2010.
  7. Microsoft on "sort". Процитовано 10 вересня 2014.
  8. DOS Command: VERIFY. Процитовано 10 вересня 2014.