Ставропольська митрополія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ставропольська митрополія

Основні дані
Церква Російська православна церква
Заснована 7 червня 2012 року
Юрисдикція Росія Росія
Єпархіальний центр Ставрополь
Монастирів 2
Сайт stavropol-eparhia.ru
Правлячий архієрей

Митрополит Ставропольський

Кирило (Покровський)

Ставропольська митрополія (рос. Ставропольская митрополия) — митрополія Російської православної церкви на території Ставропольського краю Росії.

Історія[ред. | ред. код]

Відповідно до Положення про обласних преосвященних від 12 березня 1934 року на виконання постанови Помісного собору 1917—1918 років про митрополичі округи, Тимчасовий патріарший синод утворив церковні області у складі кількох єпархій, в тому числі в межах Північно-Кавказького краю була утворена митрополія з центром у П'ятигорську[1]. Дата скасування точно невідома. Швидше за все це сталося в 1943 році при проведенні перебудови єпископських кафедр.

7 червня 2012 року рішенням Священного синоду Російської православної церкви (журнал № 51) була створена Ставропольська митрополія. Нова єпархія об'єднала єпархії Російської православної церкви на території Ставропольського краю: Ставропольську, Георгіївську, а також територію Предгірного та Кіровського районів П'ятигорської єпархії[2]. Главою митрополії призначено правлячого архієрея Ставропольської єпархії.

Склад[ред. | ред. код]

Митрополія складається з трьох (одна частково) єпархій:

  • Ставропольська і Невинномиська єпархія
  • Георгіївська і Прасковейська єпархія
  • Також до складу митрополії увійшла та частина парафій П'ятигорської і Черкеської єпархії, що знаходяться на території Ставропольського краю

Митрополити[ред. | ред. код]

Кирило (Покровський) з 7 червня 2012 року

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прот. Владислав Цыпин ВРЕМЕННЫЙ СВЯЩЕННЫЙ СИНОД. Православная энциклопедия. — М. : Церковно-научный центр «Православная энциклопедия», 2005. — Т. IX. — С. 516-517. — ISBN 5-89572-015-3.(рос.)
  2. Журнали засідання Священного синоду від 6-7 червня 2012

Посилання[ред. | ред. код]