Сєдов Григорій Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сєдов Григорій Семенович
рос. Григорий Семенович Седов

Народження 12 (24) січня 1836
Москва, Російська імперія
Смерть 15 (27) квітня 1884 (48 років)
  Москва, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Жанр малярство
Навчання Петербурзька академія мистецтв (1866)
Діяльність художник
Роботи в колекції Російський музей і Третьяковська галерея
Нагороди
орден Святої Анни III ступеня
Large gold medal of the Imperial Academy of Arts

CMNS: Сєдов Григорій Семенович у Вікісховищі

Григорій Семенович Сєдов (рос. Григорий Семенович Седов; 12 (24) січня 1836 — 15 (27) квітня 1884) — російський художник історичного живопису, академік Імператорської академії мистецтв.

Біографія[ред. | ред. код]

Григорій Сєдов народився в Москві 12 січня 1836 року в родині торговців м'ясом. Художню освіту здобував спочатку в школі живопису і скульптури в Москві, а потім у 1857 році вступив в академію мистецтв. Результатом успішного навчання стали: мала срібна медаль за рисунок у 1858 р., велика срібна медаль за рисунок і мала за етюд у 1859 р., а в 1860 році — велика медаль за етюд.

Творчість[ред. | ред. код]

Його картини «Мандрівники захоплені дощем» і «Похід Олега на Царгород» були представлені на виставці 1862 року. У 1864 році Григорій Сєдов отримав малу золоту медаль за програмну картину «Меркурій присипляє Аргуса», а в 1866 — велику золоту медаль і звання художника 1-го ступеня, з правом на пенсіонерське перебування за кордоном протягом шести років, за програмну роботу «Звернення Володимира в християнство».

У 1867 році він їде в Париж, де прожив до 1870 року. У Парижі Сєдов написав дві картини: «Христос у темниці» і образ Пресвятої Трійці в куполі вівтаря паризької православної церкви. Тут художник осліп на одне око. Незнання ним іноземних мов і хвороба ока сильно утрудняли його життя за кордоном.

У 1870 році художник повернувся назад до Росії, три останніх роки пенсіонерства він провів у Москві, займаючись в основному роботами для церков. У тому ж 1870 році Сєдов отримав від академії мистецтв звання академіка за картину «Іван Грозний і Малюта Скуратов».

У 1876 році Сєдов показав на виставці академії мистецтв свою відому картину: «Іван Грозний милується Василиною Мелентіївною», яка мала величезний успіх. Крім перерахованих картин, Григорій Сєдов є автором таких полотен, як «Курська міщанка», «Саянка Щигровського повіту», «Цар Олексій Михайлович вибирає собі наречену», а також зображення чотирьох євангелістів більше натуральної величини і восьми пророків у церкві св. Трійці у Покровських воріт (Москва).

Помер Григорій Семенович Сєдов в Москві.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]