Сіу (мова)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сіу
Dakota, Lakota
Поширена в США, Канада
Регіон Небраска, Міннесота, Північна Дакота, Південна Дакота, Монтана, Манітоба, Саскачеван, Альберта
Носії 26 300[1]
Писемність латинське письмо
Класифікація

Сіуанські мови

Дакотська група
Офіційний статус
Офіційна СШАПівденна ДакотаПівденна Дакота[2]
Коди мови
ISO 639-2 sio
ISO 639-3 dak

Сіу (дакота) — мова народу сіу.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширена на півночі США (між Великими озерами і Скелястими горами - у штатах Північна і Південна Дакота, Небраска, Міннесота, Монтана) і в південній і центральній Канаді (в провінціях Манітоба та Саскачеван).

Оцінки загальної чисельності носіїв сіу варіюють від 10 до 26 тис. людина (кінець XX ст. ). У деяких громадах сіу продовжує засвоюватися дітьми.

Класифікація[ред. | ред. код]

Сіу належить до сіуанських мов. Разом з мовами ассінібойн і стоні утворюють дакотську групу. Відповідно до найпоширенішої точки зору, є групою близькоспоріднених діалектів, основні з яких (зі сходу на захід):

Іноді діалекти сіу розглядаються як самостійні мови. Детальніше інших вивчена мова лакота.

Фонетика[ред. | ред. код]

Для консонантизму сіу характерне потрійне протиставлення проривних: прості - придихові - абруптивні (на зразок p-ph-p').

Вокалізм включає 5 простих (i, e, a, o, u) і 3 носових (į, ą, ų) голосних.

Граматика[ред. | ред. код]

Як і інші сіуанські мови, сіу належить до полісінтетичного типу . Більша частина морфологічних категорій зосереджена в дієслівній словоформі. Найбільш відома риса сіу - активна конструкція, що вимагає вираження семантичних ролей ( агенс і пацієнс ) незалежно від перехідності дієслова.

У сіу активність відбивається не в іменних відмінках, а в дієслівних префіксах. Так, значення «я» в ролі агенса передається займенниковим дієслівним префіксом wa -, а в ролі паціенс - префіксом ma -. Значення «ти» в ролі агенса передається префіксом ya -, в ролі паціенс - ni -. Наприклад, в активних перехідних дієсловах: wa-hí «я прийшов», ya-hí «ти прийшов», але в інактивних неперехідних дієсловах: ma-hąske «я високий», ni-hąske «ти високий». Ті ж префікси використовуються в перехідних дієсловах: ma-ya-'kte «мене-ти-вбиваєш».

Писемність[ред. | ред. код]

Сіу має тривалу традицію вивчення і є писемною близько 150 років. Писемність на латинській графічній основі. Спочатку вона була введена місіонерами з метою перекладу Біблії, пізніше писемністю сіу стали користуватися дослідники, викладачі та носії мови. Існує принаймні 11 різних орфографії.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. UNESCO Atlas of the World's Languages in Danger
  2. Amendment for printed bill 126ca. South Dakota Legislature http://www.wipo.int/wipolex/en/text.jsp?file_id=187544. Процитовано 24 травня 2020. {{cite book}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  3. Ullrich, Jan. New Lakota Dictionary (Incorporating the Dakota Dialects of Yankton-Yanktonai and Santee-Sisseton). — Lakota Language Consortium, 2008. — С. 2—6. — ISBN 0-9761082-9-1.