Ташкентське військове училище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ташкентське військове училище
На службі 19141917
Країна Російська імперія
Вид Вище військове училище
Роль Підготовка командного складу
Гарнізон/Штаб Ташкент

Ташкентське військове училище — військово-навчальний заклад Російської імперії, що готував офіцерів піхоти. Розташовувалось у Ташкенті.

Слід зазначити, що окрім Ташкентського військового училища у Ташкенте був навчальний заклад, що носив назву «Ташкентська школа для підготовки прапорщиків піхоти», утворена 2 листопада 1915 року [1]. Школа здійснювала підготовку прапорщиків для поповнення офіцерського складу частин Туркестанського Військового Округу, а також частин, що вели воєнні дії на фронтах Першої світової війни.

Створення училища

[ред. | ред. код]

Ташкентське військове училище було відкрито у Ташкенті високим наказом від 6 липня 1914 року, незадовго до Першої світової війни, й було наймолодшим училищем Росії [2].

Нові навчальні програми практично зрівняли курси військових та юнкерських училищ, що й вилилось у Наказ військового відомства № 243, за яким всі юнкерські училища перейменовувались на військові.

Первинно штат Ташкентського військового училища налічував 176 юнкерів, пізніше був розширений до 220.

Ташкентське військове училище було закрито рішенням нової влади 6 листопада 1917 року.

Будівля училища

[ред. | ред. код]

Оскільки зведення власної будівлі училища було лише у проекті. Первинно 1-а рота училища займала будівлю Громадських зборів, 2-а займалась у Пушкінській школі. Згодом училище переїхало до власної будівлі, зведеної на Паркентській вулиці. Пізніше у цій будівлі розташовувалось Ташкентське вище загальновійськове командне училище імені В. І. Леніна.

Знаки розрізнення

[ред. | ред. код]

У грудні 1916 року училищу було вручено прапор. Того ж року було затверджено нагрудний знак Ташкентського військового училища. Він являв собою срібну бухарську зірку з розташованим на ній шестикінечним золотим хрестом, який поміщено над золотим півмісяцем та відповідним написом. Юнкери цього училища носили малинові погони.

Навчання

[ред. | ред. код]

В училище приймали не тільки дворянську молодь, але й різночинців – дітей європейських жителів Ташкенту.

Участь у Жовтневій революції

[ред. | ред. код]

З 28 жовтня до 1 листопада 1917 року юнкери Ташкентського військового училища разом з кадетами Ташкентського кадетського корпусу вели тяжкі бої з більшовиками у місті.

Училище було розформовано новою владою, відповідно до постанови від 6 листопада 1917 року.

Ташкентське військове училище у радянські часи

[ред. | ред. код]

1918 року в Ташкенті було організовано курси червоних командирів для підготовки молодшого командного складу Червоної армії. Наприкінці 20-их років XX століття ці курси стали називатись Об’єднаною військовою школою, а з 1937 року здобули назву Ташкентське піхотне училище. У подальшому училище отримало назву Ташкентське вище загальновійськове командне Червонопрапорне ордену Червоної Зірки училище імені В.І. Леніна (ТВЗКУ ім. Леніна) або, як його називали по-простому — Ленінське училище.

Це училище розташовувалось у тій самій будівлі, де раніше знаходилось Ташкентське військове училище. Первинно багато офіцерів, що раніше викладали у Ташкентському військовому училищі, також навчали курсантів на курсах червоних командирів.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. «Ташкентська школа прапорщиків»[недоступне посилання з червня 2019]
  2. [1][недоступне посилання]

Посилання

[ред. | ред. код]