Теплінський Марко Веніамінович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теплінський Марко Веніамінович
Народився 14 вересня 1924(1924-09-14)
Полтава, Українська СРР, СРСР
Помер 19 квітня 2012(2012-04-19) (87 років)
Івано-Франківськ, Україна
Діяльність літературознавець
Alma mater філологічний факультет СПбДУd
Заклад Сахалінський державний університетd
Посада професор
Науковий ступінь доктор філологічних наук[d]

Марко Веніаміновіч Теплінський (14 вересня 1924(19240914), Полтава — 19 квітня 2012, Івано-Франківськ) — відомий в Україні та за її межами літературознавець, доктор філологічних наук, професор.

Біографія

[ред. | ред. код]

Марко Веніамінович Теплінський народився 14 вересня 1924 року в Полтаві. 1947 року закінчив з відзнакою філологічний факультет Ленінградського університету, де навчався у таких видатних російських філологів-літературознавців, як Г. О. Гуковський, В. О. Десніцький, Г. А. Бялий, Б. В. Томашевський, Б. М. Ейхенбаум та ін. Він вихованець відомої у літературознавстві історико-літературної школи, яку очолював В. Є. Євгеньєв-Максимов. Саме під керівництвом В. Є. Євгеньєва-Максимова написав і 1951 року захистив у Ленінградському (нині Санкт-Петербурзькому) університеті кандидатську дисертацію на тему: «Творческая история поэмы Н. Некрасова „Современники“». У 1966 році видав фундаментальну монографію «„Отечественные записки“ (1868—1884). История журнала. Литературная критика», яку наступного 1967 року захистив у Пушкінському Домі (Інституті російської літератури АН СРСР, м. Ленінград) як дисертацію на здобуття ученого ступеня доктора філологічних наук.

З 1947 по 1953 роки працював спочатку асистентом, а пізніше старшим викладачем кафедри літератури Петрозаводського учительського інституту (Карелія), з 1953 по 1970 роки — завідувачем кафедри російської і зарубіжної літератури Южно-Сахалінського державного педагогічного інституту.

На Прикарпаття приїхав 1970 року і з цього ж часу і до 1992 року займав посаду завідувача кафедри російської і зарубіжної літератури Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. С. Стефаника, будучи першим доктором наук в історії цього навчального закладу. З 1992 до 2012 року — професор кафедри світової літератури Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника. Помер М. В. Теплінський 19 квітня 2012 року в Івано-Франківську. Похований на Чукалівському міському кладовищі.

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

М. В. Теплінський — відомий сьогодні в Україні та за її межами літературознавець, автор більше 200 наукових і науково-методичних робіт, серед яких монографії, книги, посібники, підручники, наукові й науково-методичні статті, рецензії тощо. Його праці друкувалися у провідних фахових виданнях колишнього Радянського Союзу, України, Росії, Польщі. Він був членом редколегій журналів «Зарубіжна література в навчальних закладах», «Всесвітня література і культура в навчальних закладах України» (Київ), «Информационный вестник Форума русистов Украины» (Сімферополь), збірників наукових статей «Науковий вісник Чернівецького торгово-економічного інституту. Гуманітарні науки. Філологія» (Чернівці), «Вопросы русской литературы» (Сімферополь).

Основна сфера наукових інтересів М. В. Теплінського — історія російської літератури і журналістики XIX століття, українська література кінця ХІХ — початку XX століття, історія українсько-російських літературних зв'язків, проблеми шкільного викладання літератури та створення навчальної літератури для учнів і вчителів-словесників.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Марк Вениаминович Теплинский (к 70-летию со дня рождения). Библиографический указатель научных трудов / Сост. И. В. Козлик; Вступит. ст. Н. Е. Крутикова, И. В. Козлик. — Ивано-Франковск, 1994;
  • Література. Літературознавство. Життя: Збірник наукових праць й матеріалів на пошану доктора філологічних наук, професора Марка Веніаміновича Теплінського (до 75-річчя від дня народження) / Відпов. ред. І. В. Козлик. — Івано-Франківськ: Плай; ТзОВ «Поліскан», 1999.
  • Марко Веніамінович Теплінський: Покажчик публікацій (До 80-річчя від дня народження). — Івано-Франківськ: Гостинець, 2004. — 54 с. — (Серія «Вчені Прикарпатського університету», вип. 6). — Підготовка й упорядкування видання разом з О. Б. Гуцуляком.
  • Документальний фільм «Марко Теплінський — учитель, вчений, людина» (2012, автор І. В. Козлик).