Типовий договір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Типовий догові́р — затверджена компетентним органом письмова форма договору із заздалегідь визначеними умовами.

Відповідно до ч. 4 ст. 179 Господарського кодексу України господарський договір може бути укладений на підставі типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим державним органом або органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.

Типові договори, поряд із примірними договорами, є інструментами державного регулювання договірних відносин у сфері господарювання, які застосовуються для спрощення процесу укладання конкретних господарських договорів та визначення бажаної, з точки зору держави, моделі договірних зобов'язань[1]. Типовий договір є обов'язковим до застосування.

Раніше подібні формалізовані документи також називали «зразковими». Наприклад, наказом Голови Фонду державного майна від 16.10.1992 було затверджено «Зразковий договір оренди». Ця форма втратила чинність у зв'язку із затвердженням типових договорів. Зокрема, форма відповідного зразкового договору була скасована наказом Фонду державного майна України від 19.04.96 N 457" Про затвердження Типового договору оренди державного майна"[2].

В сфері трудових відносин застосовуються типові контракти. Наприклад, наказом від 12.11.1993 — «Установчий договір про створення закритого акціонерного товариства», спільно з іншими міністерствами затверджена «Типова форма контракту з керівником підприємства, що є у загальнодержавній власності» (зареєстрована в Мінюсті України 31.03.1993)[3].

Типовий договір слід відрізняти від примірного договору (всі умови якого є рекомендаційними).

Види типових договорів за законодавством України[ред. | ред. код]

Наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 № 1774 затверджено «Типовий договір оренди цілісного майнового комплексу державного підприємства (структурного підрозділу підприємства)», «Типовий договір оренди індивідуально визначеного майна (нерухомого або іншого), що належить до державної власності».

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Науково-практичний коментар Господарського кодексу України / за заг. ред. Г. Л. Знаменського, В. С. Щербини. - К.: Юрінком Інтер. 2012. с. С. 355. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка)
  2. Про затвердження Типового договору оренди державного майна. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 23 вересня 2022.
  3. Типова форма контракту з керівником підприємства, що є у загальнодержавній власності. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 23 вересня 2022.