Тугомир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тугомир
Народився між 870 та 880
Бранібор
Помер після 940
Бранібор
Національність стодорянин
Титул князь
Попередник Баклабич
Наступник Прібислав
Конфесія поганство
християнство
Батько Баклабич
Діти 1 син та 1 донька

Тугомир або Тугумир, Тегомир (*між 870 та 880 —після 940) — князь слов'янського племені стодорян з 938 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Баклабича, князя стодорян. Разом з батьком продовжував політику попередніх князів щодо спротиву наступу Східно-Франкського королівство на землі стодорян та їх союзників з полабських та лужицьких слов'ян. Цьому сприяв шлюб його сестри Драгоміри з чеським князем Вратиславом I.

Втім у 928 році під час війни з Генріхом I Птахоловом, королем Німеччини, війська стодорян зазнали поразки, за словами літописця, «при посередництві голоду, заліза та холоду» Баклабич вимушений був здати свою столицю Бранібор.

Тугомир разом з родиною опинився у заручниках, його було відправлено до Саксонії задля забезпечення вірності стодорян королівській владі. У 932 році після смерті Баклабича новим князем став не Тугомир, а його небіж.

Лише після смерті Генріха I у 936 році, становище Тугомира поліпшилося завдяки допомозі сестри або доньки (ім'я невідоме), яка була коханкою нового короля Оттона I (від цього зв'язку народився Вільгельм, майбутній архієпископ Майнца). У 938 або 940 році Тугомир прийняв християнство, після чого повернувся до Бранібора, де зумів підступно вбити свого небожа-князя.

В подальшому залишався вірним союзником німців, придушуючи можливі заворушення стодорян проти королівської влади. За різними свідченнями, Тугомир у 939 році брав участь у змові саксонського маркграфа Геро, коли було підступно вбито 30 вождів племен лужичан. За різними версіями, загинув під час повстання полабських та лужицьких слов'ян у 940-х роках. Втім, можливо, панував над стодорянами до середини 950-х років. Цим завдячував маркграфу Геро. Відповідно до останніх обставин у 948 році підтримав заснування Браніборської єпископії на чолі з Дітмаром.

Помер 25 травня (рік невідомий), про що йдеться в некролозі монастиря Мелленбек. Наслідував йому син Прібислав.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gerd Althoff: Saxony and the elbe slavs in the tenth century. In: The New Cambridge Medieval History. Vol. III. Cambridge 1999, S. 282f.
  • Gerard Labuda, Fragmenty dziejów Słowiańszczyzny zachodniej, Poznań 2002, s. 253.

Посилання[ред. | ред. код]