Тутишкін Петро Петрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тутишкін Петро Петрович
Народився 1868(1868)
Калуга
Помер 1937(1937)
Москва
Поховання Головинське кладовище
Країна Російська імперіяСРСР СРСР
Діяльність психіатр
Alma mater Московський університет
Посада міністр охорони здоров'я УРСР в 1919 році
Науковий ступінь доктор медичних наук

Петро́ Петро́вич Тути́шкін (1868(1868), Калуга, тепер Російська Федерація — 1937, Москва, тепер Російська Федерація) — російський радянський лікар, психолог, психіатр та педагог, доктор медицини(1902). Народний комісар охорони здоров'я Української СРР у 1919 році.

Життєпис

[ред. | ред. код]

У малому віці залишився без батьків, виховувався в сиротинці, зумів закінчити в гімназію, поступив у Московський університет — на природниче відділення фізико-математичного факультету. Під час навчання давав приватні уроки та допомагав молодшим сестрам отримати середню освіту. 1890 року в Калузі надрукована його перша наукова стаття, присвячена проблемам гіпнозу.

По закінченні природничого факультету в 1897 році закінчив навчання на медичному факультеті. З 1897 по 1900 рік навчався в ординатурі клініки О. Я. Кожевникова. У 1900 році брав участь в Паризькому Міжнародному конгресі психіатрів.

Відмовився від місця асистента поліклініки, переїхав до Харкова, де з 1900 по 1903 рік працював ординатором в психіатричній лікарні «Сабурова дача».

1902 року захистив докторську дисертацію «Роль негативного відбору в процесі родинного нервово-психічного виродження (Дарвінізм в патології)». Того ж року взяв участь в VIII Пироговському з'їзді лікарів.

У 1903—1904 роках стажувався в психіатричних закладах Австрії, Бельгії, Великобританії, Італії, Німеччини, Франції, Швейцарії, про що опублікував детальний звіт.

У 1904—1906 роках — ординатор в психіатричній лікарні «Сабурова дача» в Харкові.

У 1906—1908 роках — ординатор в Костюженській психіатричній лікарні в Кишиневі. 1907 року брав участь в Першому Міжнародному з'їзді психіатрів у Амстердамі. Був обраний віцепрезидентом Бессарабського товариства природничих дослідників, організував в товаристві секцію психології та філософії, читав лекції по фізіологічній психології.

1908 року за зв'язки із більшовиками звільнений з лікарні як неблагонадійний; відкрив приватну практику. Займався науковою та громадською діяльністю; керував будівництвом Кишинівської фізіотерапевтичної лікарні, якою завідував до 1915 року.

1912 року вийшла друком його робота «Психоаналіз як методика психологічної діагностики та психотерапії (методика професора Фрейда)», в ній поряд з викладенням теорії Фрейда надавав і власне тлумачення основних проблем психоаналізу. Брав участь в роботі Першого З'їзду російського союзу психіатрів імені С. С. Корсакова, 1914 року — в роботі Міжнародного конгресу по піклуванню про душевнохворих. Публікував статті в російських та закордонних медичних журналах щодо питань психіатрії, психоаналізу, невропатології, робив переклади іноземних робіт для російських видань.

Під час Першої світової війни з 1915 по 1917 рік організовував і завідував курсами сестер милосердя у Кишиневі. У 1916 році надрукована його брошура «Духовна оборона особистості та Батьківщини», де приділив увагу духовній стороні особистості з психоаналітичних позицій.

У 1917 році переїхав до Москви та вступив до РСДРП(б), підтримав Жовтневий переворот. У листопаді 1917 року у газеті «Соціал-демократ» надрукована його стаття «Про саботаж інтелігенції», в якій закликав лікарів до співробітництва з більшовицькою владою.

У грудні 1917 — березні 1918 року — комісар воєнно-санітарного управління Московського військового округу. У березні 1918 року на Пироговському з'їзді виступив з доповіддю «Про принципи радянської медицини».

У травні — серпні 1918 року — комісар охорони здоров'я Липецького повіту. У серпні — грудні 1918 року — завідувач відділу охорони здоров'я Липецького повіту.

У січні 1919 року — завідувач відділу охорони здоров'я Тимчасового робітничо-селянського уряду Української СРР. З січня по лютий 1919 року — народний комісар охорони здоров'я УСРР.

Доклав зусиль до збереження Жіночого медичного інституту Харківського медичного товариства. 28 січня 1919 року разом з «Артемом» (Ф. А. Сергєєв) піднімав питання про націоналізацію Харківського медичного товариства. У лютому 1919 року сприяв створенню загального зібрання профспілки медичок, тобто слухачок Жіночого медичного інституту.

До вересня 1919 року — член колегії Народного комісаріату охорони здоров'я УСРР. У 1920 році був членом колегії і завідувачем відділу в справах вищих шкіл Народного комісаріату освіти УСРР та завідувачем підвідділу психофізичного виховання Народного комісаріату охорони здоров'я УСРР.

У 1920—1921 роках — головний лікар Першого психіатричного госпіталю в Москві.

У 1921 році повернувся до наукової та педагогічної діяльності. З 1921 по 1924 рік працював професором кафедри дитячої неврології Державного медико-педологічного інституту в Москві.

У 1924—1925 роках здійснив подорож до США; по поверненні був відсторонений від викладацької діяльності. Після того деякий час керував санаторієм для старих більшовиків, але й від цієї роботи був відсторонений. Був автором наукових праць із психіатрії, психоаналізу, педології, загальної та клінічної медицини, природознавству.

Важко хворів, з 1926 по 1937 рік перебував на пенсії в Москві.

Його син — Тутишкін Андрій Петрович — радянський кіноактор.

Джерела

[ред. | ред. код]