Тір (Marvel Comics)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тір
Історія
Видавець Marvel Comics
Дебют «Journey into Mystery» #85 (жовтень 1962)
Автор(и) Стен Лі
Ларрі Лібер
Джек Кірбі
Характеристики
Позиція добро
Вид асґардієць
Місце проживання Асґард
Особливі сили
Надлюдська сила, витривалість і довголіття
Здатність викликати Душу Бога війни

Тір (англ. Tyr) — вигаданий персонаж, асґардійський бог, що з'являвся на сторінках коміксів, виданих американським видавництвом Marvel Comics. Тір заснований на однойменному бозі з германо-скандинавської міфології. Разом з Тором і Бальдром, він є біологічним сином всебатька Одіна[1].

Тір зображений на широкому екрані Клайвом Расселом у камео у фільмі «Тор: Царство темряви», що є частиною кіновсесвіту Marvel.

Історія публікації[ред. | ред. код]

Тір вперше з'явився в коміксі «Journey into Mystery» #85 (жовтень 1962), сам персонаж вигаданий Стен Лі, Ларрі Лібером і Джеком Кірбі.

Сили й вміння[ред. | ред. код]

Тір належить до раси надлюдей, відомих як асґардійці, а тому володіє надлюдською силою, швидкістю, витривалістю, витривалістю, спритністю та рефлексами, має надзвичайно довгу тривалість життя та імунітет до всіх земних хвороб, а також певну стійкість до магії. Тір, будучи богом війни, не тільки висококваліфікований в рукопашному бою, але й досконало володіє всіма видами асґардійської зброї. Навіть після знищення Асґарду Тір виявив особливу здатність, приховану силу, що дозволяє йому викликати «Душу Бога війни», вивільняючи руйнівну енергію через відрубану руку[2].

Зазвичай він носить меч і щит. Колись Тір викрав Булаву Міфів-Війни, зброю, якою колись володів Одін і яка мала силу, подібну до молота Тора Мйольнір, а також здатність телепортуватися між сусідніми всесвітами, такими як Мідґард і Асґард. Тір вважав, що зачарована булава "дорівнює виклику містичного Мйольніра" і показала себе здатною збити з ніг навіть Тора. Під час бою булава знищується Тором за допомогою його блискавки.[3]

Поза коміксами[ред. | ред. код]

Кіно[ред. | ред. код]

Кіновсесвіт Marvel[ред. | ред. код]

Відеоігри[ред. | ред. код]

  • Тір з'являвся як NPC у відеогрі «Marvel: Ultimate Alliance», актор озвучення — Трев Броді.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thor #611
  2. Thor #613
  3. Mullen(Thor), Timothy; Parker, Tom; Russel, Ryan; Mitnick, Kevin D. (2004). The Story of Dex. Stealing the Network: How to Own a Continent. Elsevier. с. 261—312.
  4. Patten, Dominic (24 вересня 2012). 'Thor: The Dark World' Adds Pair To Cast. Deadline Hollywood (англ.). Архів оригіналу за 26 вересня 2012. Процитовано 24 вересня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]