Україна Online

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Україна Online
Посилання t.me/UaOnlii
Комерційний так
Тип Телеграм-канал
Мови українська
Автор анонімний
Започатковано липень 2019
Стан активний

Україна Online (UaOnlii) – це український новинний Телеграм-канал, що висвітлює соціальні та політичні теми. Також медіа системно організовує благодійні збори на підтримку сил оборони України. Входить в топ-3 телеграм-каналів в Україні за даними Українського інституту медіа та комунікацій.[1][2]

Історія

[ред. | ред. код]

Новинний Телеграм-канал Україна Online був створений 5 липня 2019 року.

Перший великий приріст підписників Телеграм-канал отримав в березні 2019 року під час президентської кампанії та виборів. Активна аудиторія каналу виросла до 150 тисяч підписників.[3]

Друге помітне збільшення читачів до 400 тисяч підписників припало на події пов’язані з епідемією коронавірусу в період з березня по травень 2020 року.

24 лютого 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення, журналісти каналу одні із перших зустріли інформаційну війну та почали боротися з фейками. Тоді канал почав стрімко зростати, за першу добу до нього додалося 70 тисяч підписників. 4 серпня 2022-го кількість підписників каналу сягнула понад мільйон.

З 22 травня 2023 року канал перейшов на українську мову, до цього новини публікувалися російською.

Україна Online входить у п’ятірку найбільших політичних Телеграм-каналів України.[4][1][5][6]

Основне наповнення каналу – це оперативні новини, зокрема про політику, корупцію та скандали. Через звʼязки та постійну допомогу для міноборони, ГУРу та зовнішній розвідці, каналу надається багато унікальної інформації, що виступає першоджерелом.

Підписниками та читачами каналу є чимало депутатів, політиків на бізнесменів. Неодноразово журналісти фіксували, як нардепи Верховної Ради читають цей канал.

Волонтерська діяльність

[ред. | ред. код]

Канал з перших днів великої війни включився в волонтерський рух та почав активно організовувати збори для української армії.

Влітку 2023 Україна Online спільно з БФ КОЛО, провели збір на 6 мільйон гривень на придбання комплексу БПЛА ЛЕЛЕКА.[7]

Див. також

[ред. | ред. код]

Телеграм-канал

Зовнішні посилання

[ред. | ред. код]

Офіційний сайт

Twitter

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б «Труха», «Украина сейчас», «Украина Online» – самые популярные Telegram-каналы в Украине, более 45% считают, что в каналах публикуют только правду. ITC.ua. Процитовано 21 серпня 2023.
  2. Почти половина украинцев уверена: каналы в Telegram всегда пишут правду. Петр и Мазепа (рос.). Процитовано 21 серпня 2023.
  3. Українці назвали найважливіші для них телеграм-канали: результати опитування ➜ ZMINA. zmina.info (укр.). 28 лютого 2023. Процитовано 21 серпня 2023.
  4. Telegram-каналы / Украина / Политика. TGStat.com (рос.). Процитовано 21 серпня 2023.
  5. Russia Relocation Draft Guide. Washington Post (англ.). 15 жовтня 2022.
  6. Каут, Андрей (3 травня 2023). Блокирование Telegram в Украине? Как власти будут бороться с "нежелательным" контентом в ТГ-каналах. UBR.ua (рос.). Процитовано 21 серпня 2023.
  7. Лелека прийде — порядок наведе. Збір 6 млн грн на БПЛА «Лелека» | Цільові збори разом з KOLO. koloua.com (англ.). Процитовано 21 серпня 2023.