У Лі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У Лі
«Весна на озері»
Псевдо У Юйшань (吴 渔 山), Моцзін-даожень (墨 井 道人), Таосі-цзюйші (桃溪 居士), Симон Ксаверій
Народився 1632(1632)
Чанчжоу
Помер 1718(1718)
Шанхай
Підданство Династія Цін
Національність китаєць
Діяльність художник
Знання мов китайська[1]
Членство Six Masters of the early Qing periodd
Жанр пейзаж
Конфесія католицька церква
Батько християнство

У Лі (吳歷, 1632 — †1718) — китайський художник часів династії Цін, католицький священик, поет.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1632 році у м.Чанчжоу у провінції Цзянсу. Про його родину мало відомо. Був учнем Ван Ши-міна. Згодом увійшов до відродженої маньчжурами Академії живопису. У 1675 різко змінив життя, прийнявши християнство під ім'ям Симона Ксаверія. після цього залишив імператорський двір. У 1682 році поступив до єзуїтського новіціату в Макао. У 1688 році стає першим єпископом-китайцем. Після цього усе життя приділяв церковній службі. Помер у 1718 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Спочатку в багато чому наслідував традиціям свого вчителя Ван Ши-міна, традиціям епох Сун та Юань. Згодом, освоївши техніку європейського живопису і ставши одним з перших китайських художників, які намагалися поєднати національну і західну традиції. У європейському живописі У Лі особливо приваблювали способи передачі перспективи, які він поєднував з «рухомою точкою зору». Яскравим свідченням цих творчих пошуків є сувій «Ху тянь чунь се ту» («Озеро, небо і весняні фарби», 123,8 х 62,6 см, папір, фарби. Шанхайський художній музей).

Поезія[ред. | ред. код]

Теми віршів — релігійне життя і захоплення науковими досягненнями ранніх єзуїтів. Збірки його віршів були видані лише після смерті (збірка Moching shih-ch'ao, 1719 рік).

Джерела[ред. | ред. код]

  • James Cahill (trad. Yves Rivière), La peinture chinoise — Les trésors de l'Asie, éditions Albert Skira, 1960, 212 p., p. 163, 165, 167, 168
  1. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.