Фестиваль мистецтв України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фестиваль мистецтв України — всеукраїнська культурно-мистецька акція, відкрита для усіх напрямків і жанрів мистецтва, професійних та аматорських мистецьких колективів, окремих митців, що проводиться з метою сприяння розвитку академічного, традиційного народного та сучасного мистецтв, професійної та аматорської творчості, популяризації етнічних і культурних традицій регіонів України.

Фестиваль, започаткований починаючи з 2008 року Указом Президента України[1] для сприяння розвитку академічного, традиційного народного та сучасного мистецтв, професійної та аматорської творчості, популяризації етнічних і культурних традицій регіонів України.

Пропозиції про започаткування фестивалю вносили Міністерство культури і туризму України та Національна рада з питань культури і духовності при Президентові України.

Організаторами Фестивалю є

  • Міністерство культури і туризму України,
  • Міністерство культури і мистецтв Автономної Республіки Крим,
  • Головне управління культури і мистецтв Київської міської державної адміністрації,
  • управління культури і туризму обласних та Севастопольської міської державних адміністрацій.

Проведення[ред. | ред. код]

Впродовж 2008—2009 років кожна область України за підсумками відбіркових турів звітує в Національному палаці мистецтв «Україна», презентуючи найкращі зразки регіонального культурного розмаїття. У творчих звітах області беруть участь вибрані творчі колективи, які за задумом режисера концерту мають відтворити унікальну культурну палітру свого регіону.

Досвід фестивалю допоможе виявити тенденції мистецького руху, а також закласти нові підходи соціокультурного розвитку регіонів України на підставі критичного аналізу творчих звітів.

На Фестиваль запрошуються Президент України, Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань, Міністр культури і туризму України з профільними заступниками та керівниками мистецьких відділів, а також керівники обласних управлінь культури та творча інтелігенція. В рамках творчого звіту кожного регіону Президент України вручає державні нагороди діячам культури і мистецтва регіонів України.

У 2008 році проведені місцеві та регіональні етапи Фестивалю, а у 2009 році в місті Києві проводиться заключний етап фестивалю.

В рамках фестивалю передбачено організувати експозицію виробів художніх промислів і ремесел регіонів України у Національному комплексі «Експоцентр України», а також гастрольні заходи учасників Фестивалю в Україні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України № 124/2008 від 14 лютого 2008 року «Про Фестиваль мистецтв України». Архів оригіналу за 7 жовтня 2009. Процитовано 27 листопада 2009.

Посилання[ред. | ред. код]

  • http://mincult.kmu.gov.ua/mincult/uk/publish/article/171063[недоступне посилання з липня 2019]