Фінансово-правові відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фінансово-правові відносини — це суспільні відносини, що виникають при залученні, розподілі, використанні фондів грошових коштів і врегульовані нормами фінансового права.

Фінансові правовідносини в механізмі правового впливу на державні фінанси виконують три основні функції:

  1. вказують на коло осіб, на яких у конкретний час розповсюджується дія фінансово-правової норми;
  2. закріплюють конкретну поведінку юридичних осіб і громадян в галузі мобілізації, розподілу і використання фондів коштів, якої вони повинні додержуватися;
  3. є умовою для можливості приведення в дію юридичних засобів забезпечення суб'єктивних прав і правових обов'язків учасників фінансових правовідносин.

Суб'єкти фінансово-правових відносин — це особи, які беруть участь у конкретних правовідносинах і є носіями фінансових обов'язків і прав.

Суб'єкти фінансових правовідносин поділяються:

  • суспільно-територіальні утворення;
  • колективні суб'єкти;
  • індивідуальні суб'єкти.

Об'єкт фінансово-правових відносин — це фонди коштів, які формуються, розподіляються і використовуються внаслідок реалізації суб'єктивних прав фінансово-кредитних органів і юридичних обов'язків другої сторони фінансових правовідносин.

Володіючи загальними з іншими правовідносинами рисами, фінансові правовідносини мають певну властиву лише їм специфіку. Основними особливостями фінансово-правових відносин є:

  1. Фінансові правовідносини виникають у процесі фінансової діяльності держави.
  2. Однією із сторін у фінансових правовідносинах завжди виступає держава або її уповноважений орган.
  3. У фінансових правовідносинах не буває рівності сторін.
  4. Фінансові правовідносини виражають організуючу роль держави в розподілі й перерозподілі національного доходу країни;
  5. Фінансові відносини носять державно-владний майновий (грошовий) характер, тому ці суспільні відносини можна визначити як владно-майнові.
  6. Права та обов'язки сторін фінансових правовідносин визначаються безпосередньо законом або нормативно-правовим актом. Тому виникнення, зміна і припинення фінансових правовідносин завжди пов'язано із законом або іншим нормативно-правовим актом.

Сукупність вказаних рис визначають специфіку фінансових правовідносин. Жодна з них окремо не може охарактеризувати фінансово-правові відносини повною мірою.

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]