Фітостерини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фі́тостери́ни, фітостероли (рослинні стироли) — за хімічною природою це високомолекулярні циклічні спирти, що розрізняються числом подвійних зв'язків у циклічному кільці, ступенем ненасиченості й довжиною бічного ланцюга. Вони виглядають як нетвердий білий порошок з характерним запахом, нерозчинний у воді і розчинний у спирті. Фітостероли широко використовуються в медицині, косметиці, як харчові добавки.

До фітостеринів належать: β-ситостерол (ситостерин), циклоартенол, 24-метиленциклоартанол тощо.

Деякі стероли продукуються і в рослинах і в грибах.[1]

Фітостероли використовуються для стимулювання природних механізмів стійкості рослини до водного стресу та збільшує врожайність польових культур. Активує фізіологічні захисні механізми рослин у відповідь на стрес навколишнього середовища.[2]

Механізм впливу фітостеролів на рослини [3]

[ред. | ред. код]

Ріст коренів

[ред. | ред. код]

Після обприскування листя фітостеролами оброблені рослини стимулюють ріст коренів.

Це важливо для покращення дослідження ґрунту корінням рослин і, таким чином, збільшення резервуару води, до якого вони мають доступ, що дозволяє їм краще переносити посуху.

Регулювання випаровування (евапотранспірації)

[ред. | ред. код]

Під час нестачі води фітостероли відіграють роль у регулюванні відкриття продихів – пор, які забезпечують газообмін між рослиною та навколишнім середовищем.

Таким чином, оброблені рослини обмежують випаровування з листя завдяки сигнальним молекулам, які викликають часткове закриття продихів.

Значення

[ред. | ред. код]

Сприяють зменшенню ступеня всмоктування холестерину в кишечнику.[4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Ю. О. Ластухін Хімія природних органічних сполук: Навч.посібник. — Львів: Національний університет «Львівська політехніка» (Інформаційно-видавничий центр «Інтелект+» Інституту післядипломної освіти), «Інтелект-Захід», 2005. — 506с. ISBN 966-7597-47-4
  2. Використання фітостеролів для стимулювання природних механізмів стійкості до стресу. https://www.elicit-plant.com/ua (українська) . Процитовано 06.06.2024.
  3. Використання фітостеролів для стимулювання природних механізмів стійкості рослин до водного стресу. https://www.elicit-plant.com/ua (українська) . Процитовано 06.06.2024.
  4. Лебська Т., Григор'єва Л., Карповець П. Особливості хімічного складу та перспективи використання біологічно активної добавки «Сквамарин» / Міжнародний науково-практичний журнал «Товари і ринки». — 2010 № 1(9). ISSN 1998-2666

Див. також

[ред. | ред. код]