Халід ібн Сауд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Халід ібн Сауд
Помер 1861
Країна  Саудівська Аравія
Діяльність імам
Знання мов арабська
Рід Саудіти

Халід ібн Сауд (араб. خالد بن سعود بن عبد العزيز بن محمد آل سعو‎; нар. 1811 — 1861) — 4-й емір Неджду в 18371841 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походивз династії Саудитів. Син дірійського еміра Сауда I. Народився 1811 року. Виховувався у дусі ваххабізму. Після падіння Ед-Дірії в 1818 році потрапив у полон. Мешкав в Єгипті до 1836 року, дездобув всебічну освіту в європейському дусі.

Тоді Мухаммед Алі вирішив знову підкорити Неджд. У липні 1836 року з Каїра виступило військо під командуванням Ісмаїл-бея, валі Медіни. У травні 1837 року єгиптяни досить легко опанували Ер-Ріядом, деоголосили Халіда новим еміром. Колишній емір Фейсал ібн Туркі зумів закріпитися в Хуфуфі, де яклав угодуз Іслам-беєм, заякоюХалід ібн Сауд отримав лише Центральний Неджд. Але в жовтні 1838 року прийшло підкріплення з Єгипту, завдяки чому у грудні того ж року Фейсала було переможено й захоплено у полон. Втім фактична влада належала єпгипетському командувачу Хуршид-паші. До того ж релігійні лідери ваххабітів не визнали його влади.

Усім союзникам Фейсала Хуршид-паша гарантував мир за умови, що ті підкоряться Халіду. У Неджді настала відносна стабільність. Єгиптяни під орудою Саада ібн Мутлака спробували розширити сферу свого впливу до Ель-Хаси, Оману, Бахрейну, Кувейту, Ємену і навіть Іраку, але проти цього виступили британці. 1839 року британські війська висадилися в Адені. Після поразок Мухаммеда Алі в Передній Азії у тому ж році становище єгиптян погіршилося. У березні 1840 року Хуршид-паша вирішив залишити емірат. Тут залишилося лише кілька залог для формальної підтримки Халіда. Втім емір зовсім не користувався прихильністю знаті й населення. Знову спалахнула усобиця між племенами за контроль над караванними шляхами. Тому він вирішив заручитися підтримкою Великої Британії, відправивши листа її представнику в Бахрейні, але не отримав відповіді.

У серпні 1841 року, коли Халід поїхав прощатися з Хуршид-пашою, що залишав Аравію, підняв повстання його далекий родич Абдуллах ібн Тунаян. Відчуваючи неміцність свого становища, Халід відступив до Східної Аравії. Незабаром зазнав поразки й втік до Бахрейну, звідти в Кувейт, а потім через Касим до Хіджазу, де й оселився, отримуючи платню від Мухаммеда Алі, а з 1850-х років — відосманського султана.

У 1850-х роках він скаржився османському дивану на еміра Фейсала, який відмовлявся платити данину Османській імперії, і пропонував організувати похід на емірат Неджд, але не отримав відповіді. Помер 1861 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • R. Bayly Winder (1965). Saudi Arabia in the Nineteenth Century. Palgrave Macmillan.
  • William Ochsenwald (1984). Religion, Society and the State in Arabia: The Hijaz under Ottoman control, 1840—1908. Columbus: The Ohio State University Press. pp. 135, 161
  • Jacob Goldberg (1986). The Foreign Policy of Saudi Arabia. The Formative Years. Harvard University Press.