Частина 6: В'язень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Мандалорець»
«Частина 6: В'язень»
Chapter 6: The Prisoner
Сезон № 1
Серія № 6
Перший показ 13 грудня 2019
Сценарій Рік Фамуїва
Режисер(и) Крістофер Йост; Рік Фамуїва
Хронологія
Попередня Наступна
Частина 5: Стрілець Частина 7: Відплата

Частина 6: В'язень — шостий епізод американського телевізійного серіалу «Мандалорець». Написана Ріком Фамуївою, режисер він же та Крістофер Йост, випущений на «Disney+» 13 грудня 2019 року. Головну роль грає Педро Паскаль — Мандалорець, самотній мисливець за головами, який вирушає на завдання загадкового Клієнта. Українською мовою серія озвучена студією «Стругачка».

Зміст

[ред. | ред. код]

Мандалорець садить «Гострий гребінь» в ремонтній майстерні. Він допомагає давньому другові Рену в порятунку одного з його помічників — Квіна з раси твілеків, ув'язненого на тюремному кораблі Нової Республіки. Рен планує використовувати для місії корабель Мандо і відправляє разом з ним колишнього імперського снайпера Мейфілда, деваронця Берга, пілота-андроїда Зеро і твілеканку Шіан, сестру полоненого Квіна. Мейфілд відразу конфліктує із Мандалорцем. З Шіан у Мандо давні напружені стосунки. «Гострий гребінь» не розпізнається радарами Імперії і Нової Республіки — тому група планує висадитися на тюремний корабель в зоні сліпої плями. В часі польоту деваронець конфліктує з Мандо. В часі конфлікту відкривається сховое з Дитям.

Після доволі жорсткого прибуття на тюремний корабель на шляху до камер Мандалорець знищує шістьох дроїдів-охоронців і добираються до командної кімнати, де натикаються на солдата Нової Республіки. Після перепалки між Мейфілдом і Мандо Шіан вбиває солдата кинджалом, однак той встигає включити сигнальний маячок Нової Республіки — у викрадачів лишається близько 20 хвилин. Попри підняту тривогу, «команда» рятує Квіна. Однак тут же Берг, Мейфілд і Шіан замикають Мандо в тюремній камері — це була лише хитромудра комбінація.

Але Мандо за допомогою відірваної руки дроїда успішно тікає і, діставшись до командної кімнати, використовує системи спостереження й безпеки корабля для ізоляції колишніх «союзників». На «Гострому гребені» робот-навігатор починає переслідувати Дитя. Деваронець мало не вбиває Мандо; але його притискає запущена мисливцем перегородка. Мандалорець перемагає інших і захоплює в полон Квіна. Нуль знаходить Дитя — але вчасноп прибуває Мандо.

Мандалорець доставляє Квіна на станцію Рена і відлітає з отриманою від нього нагородою. Рен віддає наказ убити втікача Мандо, але в цей час Квін виявляє у себе активований сигнальний маячок Нової Республіки, за яким станцію Рена виявляють три республіканських зорельота «X-wing» і розстрілюють весь транспорт в ангарі, не даючи шансу на переслідування Мандалорця. Той на своєму кораблі разом з Дитиною пролітає повз винищувачів і стрибає в гіперпростір.

Мандалорець сам дає Малюку кульку з рукоятки погратися. В цей час на тюремному кораблі в камері сидять полонені Мандалорцем Мейфелд, Берг і Шіан.

Створення

[ред. | ред. код]

Сприйняття

[ред. | ред. код]

На «Rotten Tomatoes» серія має рейтинг схвалення 83 % із рейтингом 7,6 з 10, базуючись на 29 відгуках. Висновок критиків вебсайту наступний: «Частина 6 пропонує більше екстремальних дій, що забезпечують багато цікавих моментів, але мало для поштовху сюжетної лінії вперед»[1]

Алан Сепінволл з «Rolling Stone» надав позитивний огляд та відзначив, що «як і більшість серіалів до цього моменту, „В'язень“ не такий глибокий, як веселий. І це продовжує працювати досить добре».[2] Кіт Фіппс з видання «New York Magazine» дав епізоду 4 зірки з 5 і написав: «Той, хто вважає, що „Мандалорець“ не мав достатньої кількості сумок з брудом до цього часу, не повинен мати претензій після цього епізоду». Фіппс порівняв епізод із фільмом «Веракрус (фільм)Веракрус» (вестерн з аморальними головними героями)[3]. Джо Скребельс з «IGN» надав епізоду 7,6 із можливих 10 і написав: «Це просто, ефективно й пропонує нам дико інше налаштування на інші, більш інтроспективні епізоди серіалу, оскільки, звичайно, кожному пограбуванню потрібні грабіжники»[4]. Кеті Райф з «The AV Club» зазначила що насолоджувалася епізодом, але була розчарована відсутністю відповіді: «Особисто я не проти цілком таємного шляху Мандалорця першого сезону з переключеннми між самостійними епізодами і великою сюжетною лінією настільки, доки побічні пригоди захоплюючі та повні крутих інопланетян й планет»[5].

Тайлер Герско з «IndieWire» в негативному огляді заявив, що «останні три епізоди „Мандалорця“ були повністю взаємозамінними»[6].

Епізод був номінований на премію «Primetime Emmy Award». Переможцем став епізод з «Зоряного шляху: Пікар»[7].

Знімались

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. «The Mandalorian: Season 1 Episode 6». Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 14 січня 2020. Процитовано 30 січня 2021.
  2. «'The Mandalorian' Recap: The Gang's All Here». Архів оригіналу за 8 квітня 2020. Процитовано 30 січня 2021.
  3. «The Mandalorian Recap: Battle Droids and Double Crosses». Архів оригіналу за 13 грудня 2019. Процитовано 30 січня 2021.
  4. The Mandalorian: Episode 6 Review. Архів оригіналу за 1 січня 2020. Процитовано 30 січня 2021.
  5. The Mandalorian meets up with old friends, and remembers why they don't hang out anymore. Архів оригіналу за 2 січня 2020. Процитовано 30 січня 2021.
  6. ‘The Mandalorian’ Review: The Series’ One Plot Idea Wears Out Its Welcome in Episode 6. Архів оригіналу за 19 січня 2020. Процитовано 30 січня 2021.
  7. Disney Plus and ‘The Mandalorian’ Win First Emmys on Night Three of Creative Arts Ceremonies (Full Winners List). Архів оригіналу за 17 вересня 2020. Процитовано 30 січня 2021.

Джерела

[ред. | ред. код]