Чедраг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чедраг
Народився невідомо
Помер 830
Національність ободрит
Діяльність суверен
Титул князь
Термін 817—830 роки
Попередник Славомир
Наступник Гостомисл
Конфесія поганство
Рід династія Віцлава
Батько Дражко
Діти 1 син

Чедраг або Годраг (*д/н —830) — верховний князь ободритів у 817830 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Вцлава. Син Дражко, верховного князя ободритів. Про дату народження немає відомостей. У 808 році після поразки його батька від данів, вирушив як заручник до данського конунга Гутфреда. Тут деякий час виховувався у Хедебю. У 810 році дани вбили Дражко, новим князем ободритів став стрийко Славомир.

У 816 році повернувся на батьківщину й висунув свої претензії на князівський трон. Спрямував посольство до міста Комп'єна, де воно зустрілося з імператором франків Людовиком I Благочестивим. За рішенням останнього у 817 році Чедраг розділив владу над ободритами разом зі Славомиром.

Чедраг намагався перетягнути владу на себе, що викликало невдоволення й повстання стрийка разом з данами. Славомир зазнав поразки й його було заслано до франкських володінь. Чедраг став єдиним володарем ободритів. Того ж року став споруджувати власний замок Любіцу, який завершено у 819 році.

З цього моменту Чедраг зберігав вірність Франкській імперії. У 821 році деякі князі серед ободрицьких племен вирішили укласти союз з данами, щоб повалити залежність франків. Достеменно невідомо наскільки їх підтримував Чедраг. Втім імператор вирішив замінити Чедрага на колишнього верховного князя Славомира, втім той раптово помер в дорозі.

Зрештою у листопаді 823 року Чедраг прибув до імператорського суду, де зумів виправдатися. Того ж року повернувся на батьківщину. Втім ймовірно вирішив дійсно розпочати підготовку для відновлення незалежності ободритів, але не міг знайти союзників. Водночас не сподівався на силу власного війська. У 826 році знову прибув до імператора, до Інгельхайма, де Чедрагу було висунуто нові звинувачення в зраді. За рішення імператора Людовика I ободрицький князь надав франкам заручників та був обмежений у владі.

До самої смерті у 830 році Чедраг відчував тиск франків, не наважувався на якісь ворожі дії проти них. При цьому намагався посилити свою владу в Ободрицькому союзу, обмежити самостійність інших племен союзу. Після смерті Чедрага владу успадкував його син Гостомисл.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bernhard Friedmann, Untersuchungen zur Geschichte des abodritischen Fürstentums bis zum Ende des 10. Jahrhunderts., (=Osteuropastudien des Landes Hessen. Reihe 1: Giessener Abhandlungen zur Agrar- und Wirtschaftsforschung des europäischen Ostens. 197), Duncker & Humblot, Berlin 1986 ISBN 3-428-05886-0
  • A. Turasiewicz, Dzieje polityczne Obodrzyców: od IX wieku do utraty niepodległości w latach 1160–1164, Kraków 2004, s. 53