Швецов Михайло Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Михайло Сергійович Швецов ( 1885 - 1975 ) - радянський геолог, петролог, доктор геолого-мінералогічних наук (1939), Заслужений діяч науки і техніки РРФСР (1956).

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився 16 ( 28) жовтня1885 року в Москві, в купецькій сім'ї [1] .

У 1904 році закінчив із золотою медаллю 10-у Московську чоловічу гімназію .

Вступив на фізико-математичний факультет Московського університету, який закінчив в 1910 році за спеціальністю «геологія» і був залишений в університеті для підготовки до професорського звання. Займався вивченням крейдяних і третинних відкладень Кавказу.

На початку Першої світової війни Швецов був призваний до армії. У 1915 році потрапив у полон, з якого звільнився у 1918 році3[джерело?] За іншими даними Швецов служив офіцером в Російському експедиційному корпусі у Франції і в силу ряду обставин не брав участі в бойових діях, а здійснював геологічні екскурсії, знайомлячись з геологією Франції та європейської геологічної наукою [2] .

У тому ж 1918 році почав викладати в Московському університеті і Московській гірничній академії .

У 1930 році зайняв посаду професора і завідувача кафедрою петрографії осадових порід в новоорганізованому Московському геологорозвідувальному інституті .

Наукові роботи були присвячені літології, палеонтології, стратиграфії і регіональної геології. Був автором першого підручника «Петрографія осадових порід», в якому виклав основи нової науки, методи вивчення осадових порід, досліджував питання класифікації, номенклатури та термінології, історію виникнення і розвитку в СРСР науки про осадові породи, а також питання про викладання такого курсу в радянській вищій школі.

Серед його учнів: І. В. Хворова, Л. М. Бирине , Н. С. Ільїна, Р. М. Пістрак, Н. М. Страхов, В. С. Яблоков, С. В. Тихомиров, Г. Ф. Крашенинников, Г. А. Каледа , П. А. Меняйленко і багато інших.

Помер 22 липня 1975 року в Москві, похований на Головинському кладовищі .

Сім'я

[ред. | ред. код]

Дружина - Тетяна Григорівна Ростовцева (1887-1964), сестра професора Г. Г. Ростовцева , - працювала секретарем у Н. І. Бухаріна .

Нагороди

[ред. | ред. код]

Членство в організаціях

[ред. | ред. код]

1911 - Дійсний член Імператорського Московського товариства дослідників природи .

Пам'ять

[ред. | ред. код]

Іменем М. С. Швецова були названі:

  • Lepidodendron shvetzovii Mosseychik, 2003 - вид плауновідних раннього карбону Підмосковного басейну

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Швецов Михаил Сергеевич // Павловская геологическая школа. М.: Наука, 2004. C. 127—130.
  2. Швецов Михаил Сергеевич [Архівовано 17 січня 2021 у Wayback Machine.] на сайте Литология.

Посилання

[ред. | ред. код]