Штипель Аркадій Мойсейович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штипель Аркадій Мойсейович
Народився 14 березня 1944(1944-03-14) (80 років)
Каттакурган, Самаркандська область, Узбецька Радянська Соціалістична Республіка, СРСР
Громадянство СРСР СРСРРосія Росія
Діяльність перекладач, поет, письменник, інженер
Alma mater Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Мова творів російська українська
Роки активності 1989 — до тепер

CMNS: Штипель Аркадій Мойсейович у Вікісховищі

Аркадій Мойсейович Штипель (нар. 14 березня 1944, Каттакурган, Самаркандська область, Узбецька РСР) — радянський, російський та український поет, перекладач, критик.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився Аркадій Штипель 14 березня 1944 року в місті Каттакурган Самаркандської області. Дитинство і юність провів у Дніпропетровську. У 1965 році був виключений з Дніпропетровського державного університету за літературну діяльність за звинуваченням у спробі написати і поширити літературний маніфест, спрямований проти соціалістичного реалізму. Також Аркадій Штипель був звинувачений в очорнюванні радянської ідеології та в українському націоналізмі[1]. Після служби в армії закінчив навчання заочно на Фізико-технічному факультеті Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара і отримав диплом фізика-теоретика.

З 1968 року Штипель мешкає в Москві. Працював інженером-акустиком, радіологом, учителем математики, монтажником-наладчиком, фотографом, сторожем.

Творчість

[ред. | ред. код]
Зовнішні відеофайли
Аркадій Штипель. «Мороз і сонце — дивна днина!..»

Перша публікація Штипеля у 1989 році в антології поетичного андерграунду «Громадяни ночі». Аркадій Штипель постійний автор розділу поезії в журналі «Аріон». Переможець першого українського поетичного слему в рамках фестивалю «Київські Лаври» (Київ, 19 травня 2006 [2]) та інших аналогічних турнірів [3].

Критика

[ред. | ред. код]
Насамперед, вірші Штипеля ясні. Це не означає, що вони елементарні, швидше навпаки. Але відчуття ясності вірша — це, як мені здається, головне, що залишається після читання книги. Ясність — річ досить загадкова, взагалі-то. Вона у першу чергу пов'язується з суворою думкою та візуальною геометрією природи. Наприклад, з Евклідом, з прямим класичним простором, з виразністю і однозначністю відчуттів. Поет нічого не хоче затушувати, затемнити — зовсім навпаки, він прояснює і виправляє неминучі вивихи сприйняття. Природа — проста в своїх основах, а людина, відгороджуючись від неї безліччю власних заздалегідь придуманих схем, її не бачить — й тому вважає і складною, і заплутаною. Штипель — простодушний, але пильний. А ці якості один одному взагалі-то суперечать. Простодушний прийме на віру те, що пильно бачить наскрізь. Значить, висновок один: Штипель бачить не так, як ми, і приймає на віру тільки те, що бачить сам. Володимир Губайловський, «Російський журнал» [4]

Громадська позиція

[ред. | ред. код]

У червні 2018 підтримав відкритий лист діячів культури, політиків і правозахисників із закликом до світових лідерів виступити на захист ув'язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова й інших політв'язнів.[5]

Публікації

[ред. | ред. код]

Книги

[ред. | ред. код]
  • «Мороз і сонце — дивна днина!..». Київ. Видавництво Києво-Могилянська академія, 2016.
  • В гостях у Евкліда: Вірші.. — М.:Журнал поезії «Аріон», 2002. — Книжкова серія «Голосу» журналу поезії «Аріон» — ISBN 5-901820-02-9 (рос.)
  • Вірші для голосу: Друга книга.. — М.: АРГО-РИСК; Книжковий огляд, 2007. — Книжковий проект журналу «Повітря», вип. 25. — ISBN 5-86856-138-4. (рос.)
  • На рівні дихання: Вірші. — СПб.: Алетейя, 2009. — 184 с. (рос.)
  • Ось слова. — М.: Російський Гуллівер, 2011. — 124 с. — ISBN 978-5-91627056. (рос.)

У збірках

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Ювілей Аркадія Штипеля в Будинку Брюсова(рос.)
  2. [1]
  3. ПОЕТИ І ЛАВРИ НОН-СТОП. Євген Лесин, Андрій Родіонов, Матвій Славко / «Независимая газета», 25.05.2006. Архів оригіналу за 18 травня 2008. Процитовано 19 вересня 2016.
  4. Володимир Губайловський, «Російський журнал»(рос.)
  5. An appeal to the representatives of countries who are expected to travel to the World Cup football games in Russia [Архівовано 22 червня 2018 у Wayback Machine.] Open Democracy, 06.06.2018

Посилання

[ред. | ред. код]