Ґрем Йост

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґрем Йост
Народився 5 вересня 1959(1959-09-05)[1] (64 роки)
Етобіко, Канада
Країна  Канада
Діяльність сценарист, телепродюсер, телережисер, актор, шоуранер, режисер
Галузь фільм[2] і телебачення[2]
Alma mater Трініті-коледжd і University of Toronto Schoolsd
Знання мов англійська[3][2][4]
Членство Writers Guild of America Westd
Батько Elwy Yostd
IMDb ID 0003662

Ґрем Джон Йост (англ. Graham John Yost; народився 5 вересня 1959) — канадський сценарист кіно та телебачення. Найвідомішими його роботами є фільми «Швидкість», «Зламана стріла», «Злива» і серіал «Виправдані».

Молодість, сім'я та освіта

[ред. | ред. код]

Йост народився в Етобіко в столичного району Торонто.[5] Він є сином канадського телеведучого Елві Йоста,[6] давнього ведучого суботнього вечора в кіно на суспільному мовленні TVOntario.

Закінчив школи Університету Торонто та Трініті-коледж Університету Торонто.

Кар'єра

[ред. | ред. код]

Йост писав сценарій для телесеріалу «Германова голова» та міні-серіалу HBO «Брати по зброї». У 2002 році створив телевізійний драматичний серіал «Бумтаун». Створив недовготривалу драму «Дощі» (2007) на каналі NBC. Разом з Томом Генксом і Стівеном Спілберго, а також двома своїми колегами по «Бумтауну» Мішель Ешфорд і Ларрі Ендріс, Йост написав і зняв епізоди міні-серіалу «Тихий океан» на каналі HBO. Йост є автором і виконавчим продюсером серіалу «Виправданий» на каналі FX. Він був виконавчим продюсером серіалу «Американці» на каналі FX. У 2016 році став головним сценаристом і виконавчим продюсером серіалу «Підступний Піт» на Amazon Studios. У травні 2014 року повідомлялося, що Йост розроблятиме проєкт для WGN America. За мотивами книги Алекса Кершоу «Авеню шпигунів», події серіалу розгортатимуться в окупованому нацистами Парижі на початку Другої світової війни.[7]

Нагороди та номінації

[ред. | ред. код]

Йост отримав премію «Еммі» за участь у міні-серіалах «Із Землі на Місяць» та «Тихий океан», який також був номінований на «Золотий глобус».[8] Він також отримав Золотий глобус за роботу над міні-серіалом HBO «Брати по зброї», для якого він був одним зі сценаристів.[9]

Фільмографія

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. SNAC — 2010.
  2. а б в Czech National Authority Database
  3. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. CONOR.Sl
  5. Graham Yost. IMDb.com. Процитовано 20 квітня 2019.
  6. Elwy Yost loved movies and hundreds of thousands loved watching him talk about them — that passion is revisited in TVO doc. Toronto Star. Процитовано 16 лютого 2022.
  7. Rose, Lacey (27 травня 2014). 'Justified's' Graham Yost Developing War Drama at WGN America. The Hollywood Reporter. Процитовано 12 жовтня 2014.
  8. The Pacific. goldenglobes.com (англ.). Процитовано 20 квітня 2019.
  9. Band of Brothers. goldenglobes.com (англ.). Процитовано 20 квітня 2019.

Посилання

[ред. | ред. код]