Crises

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Crises
Студійний альбом
Виконавець Майк Олдфілд
Дата випуску 27 травня 1983
Записаний Денхем, Велика Британія листопад 1982 — квітень 1983
Жанр рок
Тривалість 37:39 хв
Мова англійська
Лейбл Virgin Records
Mercury Records
(перевидання 2013)
Продюсер Майк Олдфілд, Саймон Філліпс
Хронологія Майк Олдфілд
Попередній
←
Five Miles Out
(1982)
Discovery
(1984)
Наступний
→
Сингли з Crises
  1. «Mistake»
    Випущений: 20 серпня 1982
  2. «Moonlight Shadow»
    Випущений: 6 травня 1983
  3. «Shadow on the Wall»
    Випущений: вересень 1983
  4. «In High Places»
    Випущений: 7 вересня 1987
Професійні огляди
Оцінки оглядів
Джерело Рейтинг
Allmusic 2.5/5 зірок[1]

Crises (укр. «Кризи») — восьмий студійний альбом британського музиканта Майка Олдфілда, що вийшов 1983 року. Альбом містить знаменитий хіт Олдфілда — пісню «Moonlight Shadow».

Заголовний трек альбому («Crises») — це 20-хвилинна інструментальна композиція, з невеликими вокальними вставками, у виконані Майка Олдфілда. Початок і кінець композиції, виконані за допомогою синтезатора, стилістично схожі на початкову тему з «Tubular Bells».

Наступний трек — це пісня «Moonlight Shadow» з вокалом Меггі Рейлі. Подейкували, що текст пісні був навіяний Майку Олдфілду вбивством Джона Леннона. В одному з інтерв'ю Майк дав відповідь на це питання:

Того вечора, коли він був убитий, я якраз прилетів до Нью-Йорку і зупинився в будівлі компанії «Virgin» на Перрі Стріт — це всього в декількох кварталах від Дакота Білдінг, де все і сталося. Може бути все це залишилося в моїй підсвідомості. Спочатку мене надихнув один з моїх улюблених фільмів — «Гудіні» з Тоні Кертісом. Це фільм про численні спроби встановити спіритичний контакт з Гудіні після його смерті. Спочатку пісню я написав під впливом цього фільму, але неусвідомлено туди могли потрапити багато інших думок.

Меггі Рейлі є співавтором і вокалісткою ще однієї пісні з альбому — «Foreign Affair». Текст пісні «In High Places» написаний Майком Олдфілдом у співавторстві з Джоном Андерсоном, який і заспівав цю пісню. Вокаліст в пісні «Shadow On The Wall» — Роджер Чепмен. Одного разу Олдфілда запитали, чому він запросив для вокала саме Андерсона і Чепмена, на що Майк відповів: «Ми просто відвідували один і той самий бар». Крім усього іншого, альбом містить коротку гітарну композицію «Taurus III», яка сильно відрізняється від довгих і багатотемних композицій «Taurus I» і «II» , що вийшли в альбомах «QE2» і «Five Miles Out». Північноамериканська версія альбому доповнена ще одним треком — «Mistake», якого немає в європейському релізі. Вокал в цій пісні виконала знову ж Меггі Рейлі. Пісня «Mistake» вийшла як сингл ще до виходу альбому «Crises».

Обкладинку альбому створив Террі Айлотт. Майк пояснив значення малюнка на обкладинці в композиції «Crises», де він сам же співає: «Наглядач і вежа чекають годину за годиною». В інтерв'ю він згадав, що «людина зображена в кутку — це я сам, а вежа — це моя музика».

Майк Олдфілд підтримав альбом європейським туром, який закінчився концертом у Лондоні на «Вемблі Арена». Концерт на «Вемблі» було присвячено 10-річчю виходу альбому «Tubular Bells». 2000 року лейбл «Virgin» перевидав альбом «Crises» у форматі HDCD. 2013 року, згідно з контрактом, альбом був перевиданий лейблом «Mercury Records».

Список композицій

[ред. | ред. код]

Британська версія

[ред. | ред. код]

Перша сторона

[ред. | ред. код]
  1. «Crises» (Майк Олдфілд) — 20:40

Друга сторона

[ред. | ред. код]
  1. «Moonlight Shadow» (Майк Олдфілд) — 3:34 (вокал Меггі Рейлі)
  2. «In High Places» (Майк Олдфілд, Джон Андерсон) — 3:33 (вокал Джона Андерсона)
  3. «Foreign Affair» (Майк Олдфілд, Меггі Рейлі) — 3:53 (вокал Меггі Рейлі)
  4. «Taurus 3» (Майк Олдфілд) — 2:25 (інструментал)
  5. «Shadow on the Wall» (Майк Олдфілд) — 3:09 (вокал Роджера Чепмена)

Північноамериканська версія

[ред. | ред. код]

Перша сторона

[ред. | ред. код]
  1. «Mistake» (вокал Меггі Рейлі)
  2. «In High Places»
  3. «Foreign Affair»
  4. «Taurus 3»
  5. «Shadow on the Wall»
  6. «Moonlight Shadow»

Друга сторона

[ред. | ред. код]
  1. «Crises»

Інструменти

[ред. | ред. код]
  • Електрогітари — Gibson SG Junior і «Fender Stratocaster»
  • Акустичні гітари — «Adamas», «Ramirez» і «Manson»
  • Електронні інструменти — синтезатори «Oberheim», «Roland Strings» і «OBXa», цифровий сиквенсор «DSX», цифрова драм-машина «DMX», прилад для симулювання звучання в різних типах приміщень «Quantec Room Simulator», цифрова музична робоча станція «Fairlight CMI»
  • Барабани — «Tama» і «Simmons»
  • Орган — «Farfisa»

Музиканти

[ред. | ред. код]

Чарти

[ред. | ред. код]
Рік Країна Чарт Позиція
1983 Австрія Ö3 Austria[2] 2
Нідерланди MegaCharts[3] 2
Німеччина Media Control Charts[4] 1
Нова Зеландія Official New Zealand Music Chart[5] 6
Норвегія VG-lista[6] 1
Іспанія PROMUSICAE[7] 39
Швеція Sverigetopplistan[8] 1
Швейцарія Schweizer Hitparade[9] 5
Велика Британія OCC[10] 6

Кавер-версії

[ред. | ред. код]

Пісні з альбому «Crises» стали об'єктом безлічі кавер-версій від інших виконавців. Особливо багато каверів було зроблено на «Moonlight Shadow». Найгучніший з цих каверів створила група «Groove Coverage»: їхня версія досягла 3-го місця в німецькому чарті. 2009 року бельгійська група «Sylver» зробила кавер на пісню «Foreign Affair», який посів у бельгійському хіт-параді 3-є місце. Американський репер Каньє Вест у 2010 році використовував приспів з пісні «In High Places» у своїй пісні «Dark Fantasy» з альбому «My Beautiful Dark Twisted Fantasy».

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Allmusic review. Mike Oldfield — Crises(англ.)
  2. Mike Oldfield. Crises (album). austriancharts.at (нім) . Архів оригіналу за 14 вересня 2014. Процитовано 12 вересня 2014.
  3. Mike Oldfield. Crises (album). dutchcharts.nl (дан) . Архів оригіналу за 29 жовтня 2014. Процитовано 12 вересня 2014.
  4. Mike Oldfield. Crises (album). officialcharts.de (нім) . Архів оригіналу за 12 вересня 2014. Процитовано 12 вересня 2014.
  5. Mike Oldfield. Crises (album). charts.org.nz (англ) . Архів оригіналу за 13 вересня 2014. Процитовано 12 вересня 2014.
  6. Mike Oldfield. Crises (album). norwegiancharts.com (англ) . Архів оригіналу за 8 жовтня 2014. Процитовано 12 вересня 2014.
  7. Mike Oldfield. Crises (album). spanishcharts.com (англ) . Архів оригіналу за 13 вересня 2014. Процитовано 12 вересня 2014.
  8. Mike Oldfield. Crises (album). swedishcharts.com (англ) . Архів оригіналу за 12 вересня 2014. Процитовано 12 вересня 2014.
  9. Mike Oldfield. Crises (album). swisscharts.com (англ) . Архів оригіналу за 12 вересня 2014. Процитовано 12 вересня 2014.
  10. 1983 Top 40 Official Albums Chart UK Archive 2nd July 1983. officialcharts.com (англ) . Архів оригіналу за 12 вересня 2014. Процитовано 12 вересня 2014.

Посилання

[ред. | ред. код]