Mariner West Pipeline

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mariner West Pipeline. Карта розташування: Мічиган
Мерісвіль
Мерісвіль
Толедо
Толедо
Пункти на трасі трубопроводу
Mariner West Pipeline. Карта розташування: Огайо
Мерісвіль
Мерісвіль
Х’юстон
Х’юстон
Блюстоун
Блюстоун
Толедо
Толедо
Хадсон
Хадсон
Пункти на трасі трубопроводу

Mariner West Pipeline – трубопровідна система для транспортування етану до нафтохімічних підприємств канадської провінції Онтаріо.

Внаслідок розробки сланцевих формацій Марцелус та Утіка (штати Пенсільванія, Огайо, Західна Вірджинія) у Аппалачах з’явився великий ресурсу етану. Цей найбільш енергоефективний при виробництві етилену газ постачають на атлантичний експортний термінал Маркус-Хук (трубопропровід Mariner East Pipeline), на південь країни до техаського хабу по роботі із зрідженими вуглеводневими газами Монт-Бельв’ю (етанопровід ATEX Express), а також до провінції Онтаріо. В останній ще у 20 столітті почали діяльність установки парового крекінгу в Корунні та Сарнії, котрі з 2006 року – після зупинки поставок по Cochin Pipeline – залишились без головного джерела етану, котрий складав від чверті до третини їхньої сировини. Як наслідок, виникла гарна нагода організувати поставки етану з Аппалачів до Онтаріо, що й стало функцією Mariner West Pipeline.

Етанопровід починається у штаті Пенсильванія від газопереробних комплексів Х’юстон та Блюватер. Далі він прямує на північний захід через Огайо, в районі Толедо обходить озеро Ері після чого тягнеться у північному напрямку по території штату Мічиган до Мерісвілю. Загальна довжина цієї траси становить біля 620 км. На першій ділянці від Х’юстону до Ванпорту у Пенсильванії проклали нову ділянку довжиною 60 км, тоді як далі використали наявні (та реверсовані у межах проекту) продуктопроводи – в діаметрі 250 мм від Ванпорту до Хадсону в Огайо (довжина біля 130 км) та в діаметрі 200 мм після Хадсону.

У завершальній точці маршруту провели переобладнання підземного сховища Мерісвіль, яке отримало здатність зберігати етан. Від Мерісвіля цей газ транспортується до Канади по Genesis Pipeline, котрий має довжину лише дев’ять кілометрів, в тому числі один кілометр становить перехід під прикордонною річкою Сент-Клер. Кінцевим пунктом Genesis Pipeline є установка парового крекінгу Корунна та розташоване неподалік підземне сховище Корунна. Постачений етан також може використовуватись крекінг-установкою у Сарнії.

Трубопровід, здатний перекачувати до 50 тисяч барелів етану на добу, почав роботу в останньому кварталі 2013 року. Потужність Genesis Pipeline становить 37 тисяч барелів на добу.[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Mariner West NGL Pipeline - A Barrel Full. abarrelfull.wikidot.com. Архів оригіналу за 27 вересня 2019. Процитовано 27 вересня 2019.
  2. ORDER ON PETITION FOR DECLARATORY ORDER (Issued November 4, 2011) (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 30 червня 2018.
  3. Genesis Pipeline Canada Ltd.’s Genesis Pipeline. Архів оригіналу за 27 вересня 2019.