Martialis heureka

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Martialis heureka
Martialis heureka
Martialis heureka
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Перетинчастокрилі (Hymenoptera)
Родина: Мурашки (Formicidae)
Підродина: Martialinae
Рід: Martialis
Вид: Martialis heureka
Martialis heureka
Rabeling & Verhaagh, 2008
Посилання
Вікісховище: Martialis heureka
Віківиди: Martialis heureka
EOL: 10648440
NCBI: 557288

Martialis heureka — вид мурашок, єдиний представник підродини Martialinae. Вид був знайдений у 2000 році в амазонських джунглях поблизу міста Манаус, Бразилія. Назва роду означає «з Марса», її надано через свою незвичну морфологію, а видовий епітет heureka вказує на його несподіване відкриття. Вид належить до найдавнішої відомої окремої лінії, яка відділилася від предків усіх інших мурах.

Відкриття

[ред. | ред. код]

Два екземпляри вперше виявив Манфред Верхаг з Державного музею природи в Карлсруе у 2000 році, але обидва екземпляри були пошкоджені. Пізніше новий екземпляр був отриманий у 2003 році Крістіаном Рабелінгом, аспірантом Техаського університету в Остіні.

Голова робітника Martialis heureka

Як і всі представники родини Formicidae, ці мурахи мають характерні вусики, помітні метаплевральні залози та ніжки. Мурахи, однак, не мають очей, мають бліде забарвлення і ведуть підземний спосіб життя, полюючи на дрібні організми. Робочі особини мають незвичні подовжені мандибули з яскраво вираженими базальними рисами.

Виходячи з морфології, автори припустили, що мурахи ведуть підземний спосіб життя, можливо, шукаючи їжу на поверхні вночі. Перші два зразки були знайдені в кернових пробах ґрунту, тоді як інший був знайдений у листовому опаді. Ймовірно, що мурахи використовують вже наявні підземні тунелі, оскільки їхні ноги не мають пристосувань для риття.

Примітки

[ред. | ред. код]