Програма мінімальних моделей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Програма мінімальних моделей — це частина біраціональної класифікації алгебричних многовидів. Її мета — побудова якомога простішої біраціональної моделі будь-якого комплексного проєктивного многовиду. Предмет ґрунтується на класичній біраціональній геометрії поверхонь, що вивчається італійською школою, і нині перебуває в активному вивченні.

Основні принципи[ред. | ред. код]

Основна ідея теорії полягає в спрощенні біраціональної класифікації многовидів шляхом знаходження в кожному класі біраціональної еквівалентності многовиду, «простого, наскільки це можливо». Точне значення цієї фрази розвивається разом з розвитком самої теорії. Спочатку для поверхонь це означало знаходження гладкого многовиду , для якого будь-який біраціональний морфізм з гладкою поверхнею є ізоморфізмом.

У сучасному формулюванні метою теорії є таке. Припустимо, що дано проєктивний многовид , який, для простоти, є несингулярним. Можливі два варіанти:

  • Якщо має розмірність Кодайри[en] , ми хочемо знайти многовид , біраціональний до , і морфізм у проєктивний многовид , такий, що , з антиканонічним класом[en] шару загального вигляду , який є рясним. Такий морфізм називають простором розшарування Фано.
  • Якщо не менше від 0, ми хочемо знайти , біраціональний з канонічним неф-класом[en] . У цьому випадку є мінімальною моделлю для .

Питання про несингулярності многовидів і , наведених вище, є важливим. Виглядає природним сподіватись, що якщо ми починаємо з гладкого , ми завжди знайдемо мінімальну модель або простір розшарування Фано всередині категорії гладких многовидів. Однак це не так, так що стає необхідним розглядати сингулярні многовиди. Сингулярності, що виникають, називають термінальними сингулярностями[en].

Мінімальні моделі поверхонь[ред. | ред. код]

Будь-яка незвідна комплексна алгебрична крива є біраціональною до єдиної гладкої проєктивної кривої, так що теорія для кривих тривіальна. Випадок поверхні спочатку дослідили італійці в кінці XIX — початку XX століття. Теорема про стягування Кастельнуово, по суті, описує процес побудови мінімальної моделі будь-якої гладкої поверхні. Теорема стверджує, що будь-який нетривіальний біраціональний морфізм повинен стягувати −1-криву в гладку точку, і навпаки, будь-яку таку криву можна гладко стягнути. Тут −1-крива є гладкою раціональною кривою C із самоперетином C.C = −1. Будь-яка така крива повинна мати K.C=−1, що показує, що якщо канонічний клас є неф-класом, то поверхня не має −1-кривих.

З теореми Кастельнуово випливає, що для побудови мінімальної моделі для гладкої поверхні, ми просто стягуємо всі −1-криві на поверхні, і отриманий многовид Y або є (єдиною) мінімальною моделлю з неф-класом K, або лінійчастою поверхнею (яка є такою ж, як і 2-вимірний простір розшарування Фано, і є або проєктивною площиною, або лінійчастою поверхнею над кривою). У другому випадку лінійчаста поверхня, біраціональна до X, не єдина, хоча існує єдина поверхня, ізоморфна добутку проєктивної прямої і кривої.

Мінімальні моделі в просторах високих розмірностей[ред. | ред. код]

У розмірностях, більших від 2, залучається потужніша теорія. Зокрема, існують гладкі многовиди[en] , які не біраціональні будь-якому гладкому многовиду з канонічним неф-класом. Головне концептуальне просування 1970-х і ранніх 1980-х років — побудова мінімальних моделей залишається можливим з ретельним описом можливих сингулярностей моделей. (Наприклад, ми хочемо зрозуміти, чи є неф-класом, так що число перетинів має бути визначеним. Отже, принаймні, наші многовиди повинні мати дивізор Картьє для деякого додатного числа .)

Першим ключовим результатом є теорема про конуси[en] Морі, яка описує структуру конуса кривих . Коротко, теорема показує, що починаючи з , можна за індукцією побудувати послідовність многовидів , кожен з яких «ближчий», ніж попередній, до неф-класу . Однак процес може ускладнитись — у деякій точці многовид може стати «занадто сингулярним». Гіпотетичне вирішення цієї проблеми — перебудова[en][уточнити], вид хірургії корозмірності 2 на . Неясно, чи існує необхідна перебудова, або що процес завжди зупиниться (тобто що досягнемо мінімальної моделі за скінченне число кроків.) Морі[1] показав, що перебудови існують у 3-вимірному випадку.

Існування загальніших лог-перебудов з'ясував Шокуров[en] для розмірностей три і чотири. Згодом це узагальнили для вищих розмірностей Біркар, Каскіні, Хекон, і Маккернан, спираючись на раніші роботи Шокурова, Хекона і Маккернана. Вони поставили також деякі інші задачі, зокрема узагальнення лог-канонічних кілець та існування мінімальних моделей для лог-многовидів загального вигляду.

Завдання зупинки лог-перебудов у просторах вищої розмірності залишається об'єктом активного дослідження.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]