Інвертор з дроселем в первинному ланцюзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Однофазний інвертор з нульовим виводом
Однофазний інвертор з нульовим виводом

Інвертор з дроселем в первинному ланцюзі — це автономний інвертор[1], який пов'язаний з джерелом живлення через згладжуючий дросель, так що вентилі інвертора перемикають струм, який тече з двох напівобмоток первинного ланцюга, тим самим формуючи змінний струм на навантаженні.

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Принцип роботи інвертора з дроселем в первинному ланцюзі розглянемо на схемі однофазного інвертора з нульовим виводом.

На керуючі транзистори і від системи керування надходять імпульси керування з відносним зсувом фаз в 180°. У ланцюг джерела живлення виведений дросель, індуктивність якого досить велика(у межі ), завдяки чому вхідний струм ідеально згладжений, а струм через транзистори має прямокутну форму. Коли відмикається транзистор починає протікати струм з першої напівобмотки , на навантаженні формується вихідний струм додатної полярності, далі замикається транзистор , а транзистор розмикається, починає протікати струм з другої напівобмотки , на навантаженні формується вихідний струм від'ємної полярності. При включенні транзистора , процес повторюється.

Часові діаграми струмів інвертора в режимі ідеально згладженого вхідного струму
Часові діаграми струмів інвертора в режимі ідеально згладженого вхідного струму

Робота однофазного інвертора на активно-ємнісне навантаження[ред. | ред. код]

Залежно від співвідношення величин індуктивності вхідного дроселя опору навантаження, частоти вихідної напруги і ємності конденсатора можливі три режими роботи паралельного інвертора:

  • вхідний струм безперервний і ідеально згладжений;
  • вхідний струм безперервний, але має пульсації;
  • вхідний струм переривчастий.

При розрахунку інвертора користуються його еквівалентною схемою заміщення, справедливої протягом напівперіоду вихідної частоти, що отримана в припущенні, що трансформатор є ідеальним, активний опір дроселя й тривалість перемикання фронтів транзисторів дорівнює 0. Якщо індуктивність дроселя нескінченно велика, то струм споживаний від джерела живлення, постійний. Для еквівалентної схеми заміщення інвертора на активно-ємнісному навантаженні, можна записати наступну систему рівнянь:

Рис3.Эквівалентна схема одофазного інвертора струму (а) і часові діаграми струмів і напруг (б, в).
Эквівалентна схема одофазного інвертора струму (а) і часові діаграми струмів і напруг (б, в).

Вирішуючи систему рівнянь відносно , одержуємо

Для знаходження коефіцієнтів і скористаємося умовами:

  • напруга на навантаженні міняється за періодичним законом, внаслідок чого його значення при комутаціях рівні по величині й протилежні за знаком .
  • середнє значення напруги на дроселі в сталому режимі дорівнює нулю .

;

;

Підставляючи значення і в , одержуємо вираз для миттєвого значення напруги на навантаженні

;

Напруга на навантаженні змінюється за експонентним законом. Зі зменшенням навантаження крива струму наближається до прямокутної форми, а напруга на конденсаторі й навантаженні згідно  — до трикутного, тому що:

.

Використання інвертора струму з дроселем в первинному ланцюгу та додаткова інформація[ред. | ред. код]

Інвертори струму з дроселем у первинному ланцюзі в основному використовують у плавильних печах, а схема з нульовим виводом[2] має більш високу вихідну напругу, що дозволяє покращити енергетичні характеристики плавильних печей за рахунок зменшення втрат в з'єднувальних шинах і водоохолоджуючих лініях які використовуються для підключення батареї компенсуючих конденсаторів до індуктивної печі. В загальному випадку це дозволяє використовувати печі на 5-7 % ефективніше, а точніше енергія виділяється безпосередньо на нагрів. Також інвертор струму з дроселем в первинному ланцюгу використовують в плазохімії, як джерела енергії та управління розрядних джерел випромінювання, в зварювальних установках та інших електротехнологічних установках, в яких використовується електричний розряд.

Треба додати, що схема приведена у даній статті повинна працювати у режимі перекриття, тобто імпульси керування транзисторів при перемиканні повинні перекривати один одного, щоб струм який генерується в індуктивності не вивів із ладу транзистори. Загалом інвертори струму з дроселем у первинному ланцюзі повинні мати велику індуктивність для згладжування вхідного струму. Недоліком цієї схеми є моточні елементи: дросель та трансформатор, які є досить дорогими, а також габаритними та масивними.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 9.4. ИНВЕРТОРЫ ТОКА. alnam.ru. Архів оригіналу за 9 листопада 2016. Процитовано 8 листопада 2016.
  2. Применение нулевых схем инверторов тока с квазирезонансной коммутацией. www.power-e.ru. Архів оригіналу за 7 листопада 2016. Процитовано 8 листопада 2016.

Література[ред. | ред. код]

  • В. С. Руденко, В. Я. Ромашко, В. Г. Морозов. Перетворювальна техніка. Частина 1: Підручник. — К.: ІСДО, 1996. — 262 с.
  • Горбачёв Г. Н., Чаплыгин Е.Е Промышленная электроника. — М:. Энергоатомиздат , 1988 — 320c.
  • Криштафович А. К., Трифонюк В. В. Основы промышленной электроники. перераб. и доп. — М.: Высш. шк., 1985. — 287 с.

Посилання[ред. | ред. код]