Інтерференція свердловин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інтерференція свердловин — взаємодія працюючих нафтових, газових або водних свердловин, що просвердлені з поверхні до одного й того самого продуктивного пласту або до різних, але гідродинамічно пов'язаних один з одним пластів; закони інтерференції свердловин вивчає окрема наука про фільтрацію — підземна газогідродинамика.

Чим більше наближеними є свердловини одна до одної, тим більшого рівня зниження флюїду буде досягнуто. При цьому дебіт кожної із взаємодіючих свердловин Q1 буде меншим від того, яким він був би у кожної окремої свердловини Q.

Інтерференція свердловин обумовлює зменшення дебіту кожної зі взаємодіючих свердловин і оцінюється величиною І = Q1:Q.

За зменшення відстані між свердловинами буде зменшуватись і величина інтерференції. Якщо відстань L між свердловинами є меншою за радіуси впливу їх лійок депресії R1 та R2, то ці свердловини взаємодіють.

При L=R1+R2 або L=2R взаємодії свердловин не буде, інтерференція дорівнюватиме одиниці, а зниження депресійних кривих не відбудеться. За зменшення відстані між свердловинами буде зменшуватись і величина інтерференції. Так за відстані, яка дорівнює R; 0,5R; 0,2R; 0,02R та 0,002R інтерференція, відповідно, складатиме 0,97; 0,90; 0,81; 0,64 та 0,53.

Отже, при експлуатації системи свердловин треба прагнути, щоб їх інтерференція дорівнювала одиниці, що обумовлює максимальний дебіт на кожній з системи свердловин.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Інженерна геологія (з основами геотехніки): підручник для студентів вищих навчальних закладів /Колектив авторів: В. Г. Суярко, В. М. Величко, О. В. Гаврилюк, В. В. Сухов, О. В. Нижник, В. С. Білецький, А. В. Матвєєв, О. А. Улицький, О. В. Чуєнко.; за заг. ред. проф. В. Г. Суярка. — Харків: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2019. — 278 с.
  • Довідник «Буріння свердловин», т.1, т.2, т.3, т.4, т.5. Мислюк М. А., Рибчич І. Й., Яремійчук Р. С. Київ.: Інтерпресс ЛТД, т.1 — 2002. — 363с., т.2 — 2002. — 304с., т.4 — 2012. — 608 с. т.3 — 2004. — 294с., т.5 — 2004.-373с.