Адіт'ясена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Адіт'ясена
आदित्यसेन
магараджахіраджа Пізніх Гупта
655 — 680
Попередник: Мадавагупта
Наступник: Девагупта
 
Смерть: 680(0680)
Релігія: Індуїзм
Рід: Гупти
Батько: Мадавагупта
Мати: Шріматі

Адіт'ясена  — правитель держави Пізніх (Східни) Гуптів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Мадавагупти. Посів трон 655 року. Невдовзі прийняв титул парамабгаґавата. Успішно діяв проти Шаластамбгі Млеччха, маграджи Камарупи. Також зникла загроза з боку Тибета, ценпо якого Манронманцан вимушен був воювати проти імперії Тан. Можливо це було частково результатом китайського посольства до правителів Гангської долини у 640-х роках. Танський уряд вирішив, що може розраховувати на правителів Маґадги у протистоянні з Тибетом.

Замирився з рештками Маукхарі, видавши доньку за раджу Богавармана. Протягом наступних війн змусив визнати свою зверхність держави Камарупа (північна Бенгалія), Ванга, Саматата (південна Бенгалія), захопив плато Чхота-Нагпур (основна частина сучасного Джхаркханду) і доаб між Гангом і Джамуною (схід сучасного Уттар-Прадешу).

На честь своїх перемог звів поблизу Наланди храм Магабохті. Також організував 3 церемонії ашвамедхи, про що зробив напис в храмі в Деогарі. Підтримав поширення індуїзму на противагу буддизму.

Про свої справи 672/673 року залишив написи в Афшаді і Шахпурі на горі Мандар в історичному регіоні Анга (поблизу сучасного міста Бхаґалпур). Тоді ж прийняв титул магараджахіраджи (на кшталт імператора). Непальські записи називають Адіт'ясену великим володарем.

Йому спадкував син Девагупта.

Джерела[ред. | ред. код]