Берестейський крилос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Берестейський крилос (синод, собор, офіціялат) — церковно-адміністративна округа Володимирської єпархії.

Межі крилосу були оформлені в XIV столітті і без зовнішніх змін існували до кінця XVIII століття. Площа Берестейського крилосу 21,5 тис. км2 вчетверо перевищувала площу Володимирського крилоса, включала сучасне Підляшшя і західну частину сучасної Берестейщини. Територія ділилась на 10 намісництв:

У 17261729 роках до однойменного керівного органу крилоса входили берестейський спаський парох Микита Хорошкевич, берестейський святотроїцький парох Матвій Маньковський, берестейський святомихайлівський парох Максим Йойко (Йойкович), гершонські парохи Афанасій і Никодим Анацкевичі, лобачевський парох Степан Пироцький. В 1729 році в Берестейському крилосі душпастирствовало 277 священиків. В 1757 році проводилась визитація усього крилосу. В 1765 році на чолі крилосу був о. Антон Корончевський. В 1775 році владика Адам Антоній (Млодовський) реорганізував його за римо-католицькими взірцями.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Скочиляс Ігор, Релігія та культура Західної Волині на початку XVIII століття. За матеріалами Володимирського собору 1715 р. — Львів, 2008. — с.12-18.