Біхарілал Чакраборті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біхарілал Чакраборті
бенг. বিহারীলাল চক্রবর্তী
Народився 1834(1834)
Калькута
Помер 1894(1894)
Колката, Британська імперія
Країна  Британська Індія
Діяльність поет, журналіст
Знання мов бенгальська

Біхарілал Чакраборті (*বিহারীলাল চক্রবর্তীর, 1834 —1894) — бенгальський поет та журналіст, один з представників Бенгальського Просвітництва.

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Походив з родини середнього статку. Здобув середню освіту у Калькуті. Замолоду затоваришував з родиною Тагорів. Став прихильником ідей просвітництва. Водночас у нього проявився хист до поезії. Як засіб розповсюдження своїх ідей та знань став спочатку співпрацювати з калькутськими газета та журналами. У 1866–1869 роках видавав власний журналі «Ободхбондху».

У творчості Біхарілала проявилося затвердження культу природи, протест проти придушення природних внутрішніх запитів особистості. Його поезії притаманна найтонша нюансування душевних імпульсів, гостре і проникливе сприйняття природи. У віршах немає енергійного призову до протесту, героїчного пафосу боротьби, але в них є елегічна задушевність, сумна скарга на лиха, що випали на долю його вітчизни і гірке усвідомлення власного безсилля («Море»).

У багатьох віршах Біхарілала виражено неприйняття марноти, де панує самовдоволення і засилля «розжирлевих багатіїв». Він оспівав природу рідної Індії, з проникливістю і теплотою зобразив образ бенгальської жінки («Бенгальська красуня»). Особливої глибини досягла лірика в найкращому творі Біхарілала «Пам'яті Шароді» (1879 рік), де передані інтимні переживання і роздуми поета.

Джерела[ред. | ред. код]

  • История всемирной литературы: В 8 томах / АН СССР; Ин-т мировой лит. им. А. М. Горького. — М.: Наука, 1983–1994. — Т. 7. — 1991. — С. 626–630.