Вагін Олексій Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Олексій Олексійович Вагін
Вагин Алексей Алексеевич
Народився 9 жовтня 1902(1902-10-09)
Помер 1977(1977)
Країна Російська імперія
СРСР СРСР
Національність росіянин
Галузь освіта
Заклад Тульський державний педагогічний університет імені Л. М. Толстого
Вчене звання кандидат педагогічних наук
Науковий ступінь кандидат педагогічних наук
Відомий завдяки: розробці методики викладання історії в школі
Нагороди Заслужений учитель РРФСР

Олексій Олексійович Вагін (9 жовтня 1902 — 1977) — радянський вчений-педагог, що вивчав питання методики викладання історії в школі та вніс найбільший вклад в розвиток, як шкільної історичної освіти, так і в наукову методику навчання, кандидат педагогічних наук (1948), Заслужений вчитель школи РРСФСР.

Життєпис[ред. | ред. код]

Олексій Олексійович Вагін народився 9 жовтня 1902 року. Будучи ще школярем, він поєднував роботу і навчання. У віці 18 років був призваний до лав Робітничо-селянської Червоної Армії.

Після військової служби у 1921 році обрав професію вчителя історії. Спочатку, Олексій Вагін працював в Ленінградському державному університеті, завідував методичним кабінетом, але головне для нього завжди залишалося викладання історії в школі. На уроках історії він розробляв шляхи, прийоми та засоби вирішення освітньо-виховних завдань навчання історії. На основі свого вчительського досвіду і експериментальних досліджень Олексій Вагін написав і в 1948 році захистив кандидатську дисертацію «Наочність при вивченні військового минулого в шкільному курсі історії».

У 1960 році він перейшов на роботу викладача у Тульському державному педагогічному інституті[ru]. Своїми методичними пошуками Олексій Вагін зумів залучити студентів до експериментальної роботи з методики навчання історії. Крім того, до інноваційної діяльності він втягнув не лише тульських, але й чи не всіх радянських вчителів історії.[1]

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Достатньо глибоко і систематично Олексій Вагін розробив проблему методів[2] та досконало проаналізував їх класифікацію.

Проблема методів викладання історії, на думку Олексія Вагіна, - потребує подальшої конкретизації для того, щоб дати в руки вчителя різноманітні засоби вирішення конкретних завдань. Будь-який метод у роботі вчителя виступає завжди в конкретній формі, тобто у вирішенні певної специфічної завдання навчання історії.

Крім питань використання на уроках історії наочності, художньої літератури та організації роботи з історичними поняттями та картою з метою активізації пізнавальної діяльності учнів, вчений також займався питаннями використання історичних документів, позакласної роботою, патріотичним й економічним вихованням школярів тощо. Практично не було проблем методики навчання історії, які залишилися поза увагою Олексія Вагіна.[3]

Публікації[ред. | ред. код]

Починаючи з 1939 року[4] опубліковані десятки його книг і статей не тільки в Радянському Союзі, а й за кордоном. У його роботах охоплені практично всі питання, з якими стикається учитель історії в своїй повсякденній роботі.

У його працях висвітлені:

  • наочність, вивчення економіки і культури,
  • активізація пізнавальної діяльності учнів,
  • використання художньої літератури,
  • робота з історичною картою,
  • історичними поняттями[5].

У 1960-ті роки Олексій Вагін брав участь в написанні підручників з історії СРСР для 7-8 класів, які були видані пробними тиражами.

Наукові праці[ред. | ред. код]

  • Вагин А. А. Схематические планы и карты на уроках истории / А. А. Вагин. // ПИШ. — 1946. — № 2. — С. 70.
  • Вагин А. А. Наглядность в преподавании истории (Меловой чертеж на классной доске в преподавании истории СССР в старших классах) / А. А. Вагин. — М.: Учпедгиз, 1952. — 132 с.
  • Вагин А. А. Подготовка учителя к уроку истории в 8-10 классах / А. А. Вагин. — М.: Просвещение, 1953. — 85 с.
  • Вагин А. А. Вопросы экономики в школьном курсе истории VIII—X классах / А. А. Вагин. — Л.: Просвещение, 1955. — 161 с.
  • Вагин А. А. Методика проведения отдельных уроков / А. А. Вагин. // Преподавание истории в школе. — 1956. — № 6. — С. 41–47.
  • Вагин А. А. Типы уроков по истории / А. А. Вагин. — М.: Просвещение, 1957. — 98 с.
  • Вагин А. А., Сперанская Н. В. Документальный материал на уроках истории. — М.: Учпедгиз, 1959. — 152 с.
  • Вагин А. А., Сперанская Н. В. Основные вопросы методики преподавания истории в старших классах. — М.: Просвещение, 1959. — 185 с. Вагин А. А. Художественная литература в преподавании новой истории (1640—1917). Хрестоматия для учителя / А. А. Вагин. — М.: Просвещение, 1966. — 142 с.
  • Вагин А. А. Методика преподавания истории в средней школе. Учение о методах. Теория урока / А. А. Вагин. — М.: Просвещение, 1968. — 434 с.
  • Вагин А. А. Методика обучения истории в школе / А. А. Вагин. — М.: Просвещение, 1972. — 354 с.

Смерть[ред. | ред. код]

Олексій Вагін помер після важкої хвороби у 1977 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Петрова Н.И. Вклад А. А. Вагина в развитие советской методики преподавания истории (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 13 листопада 2019. Процитовано 3 лютого 2020.
  2. Вагин А. А. Методика обучения истории в школе. — М.: Просвещение, 1972. — 354 с.(рос.)
  3. Теория и методика преподавания истории и обществознания: учебно-методическое пособие/Г.Д. Шкарлупина - М.-Берлин: Директ-Медиа, 2014. - 387 стр.(рос.)
  4. Овчинникова Е. Н. К определению терминов «учебник» и «учебное по-собие» [Электронный ресурс] [Архівовано 3 лютого 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  5. Вагин А. А. Методика преподавания истории в средней школе. Учение о методах. Теория урока. — М.: Просвещение, 1968. — 434 с.(рос.)