Витоки політичного порядку. Від прадавніх часів до Французької революції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Витоки політичного порядку. Від прадавніх часів до Французької революції (англ. The Origins of Political Order: From Prehuman Times to the French Revolution by Francis Fukuyama) - книжка політичного економіста Френсіса Фукуями, вийшла у 2011 році.

«Витоки політичного порядку. Від прадавніх часів до Французької революції»
обкладинка українського перекладу книги
Автор Френсіс Фукуяма
Назва мовою оригіналу The Origins of Political Order: From Prehuman Times to the French Revolution by Francis Fukuyama
Мова англійська
Укр. видавництво Наш формат
Видавництво Farrar Straus Giroux
Видано 2011
Видано українською 2018
Перекладач(і) Роман Корнута
ISBN 978-617-7552-73-3

Огляд книги[ред. | ред. код]

За словами Френсіса Фукуями стабільна держава - це сучасна та сильна країна, підконтрольна діючим законам та підзвітна населенню.

Фактично всі суспільства взяли свій початок з племінних форм організації. Найрозвинутіші з них сягли рівня політичних утворень, в яких ядром стала держава, здатна утримувати мир в суспільстві та систематизувати закони, дія яких поширювалась на всіх громадян. Деякі з них пішли далі й сформували підзвітні виборцям уряди. Ми ставимо їх в приклад, хоча на сьогоднішній день їх функціонування в країнах, що розвиваються, майже неможливе, а в окремих випадках призводить до руйнівних наслідків для решти світу.

Чому сучасні процеси державотворення та формування інституцій в таких країнах як Афганістан, Ірак, Сомалі, Гаїті, Ліберія не призводить до очікуваних результатів.

Франціс Фукуяма, один з найбільш впливових політичних мислителів сьогодення, презентує доповідь про розвиток сучасних політичних інституцій. Автор проводить дискурс в історію, охоплюючи характеристику політичних режимів наших предків, появу перших племінних утворень, зародження державності в Китаї, початок верховенства права в Індії та на Середньому Сході, розвиток політичної підзвітності в країнах Європи аж до початку Французької революції.

Виходячи з основних засад історії, еволюційної біології, археології та економіки, автор пропонує блискучу та провокативну роботу, в якій висвітлює своє бачення походження демократичних суспільств та піднімає суттєві питання сутності політики.

Переклад українською[ред. | ред. код]

  • Фукуяма, Френсіс. Витоки політичного порядку. Від прадавніх часів до Французької революції / пер. Роман Корнута. К.: Наш Формат, 2018. — ISBN 978-617-7552-73-3

Посилання[ред. | ред. код]