Водонапірна башта №1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Історія[ред. | ред. код]

Історія водонапірної башти № 1 починається з 1909 року, коли у Кременчуці почалося будівництво водогону за проектом І.Г.  Саніна.

1908 р відбулося засідання Кременчуцької  міської думи, де питання водопостачання було поставлене у практичну площину. Насамперед обрали водопровідну комісію з гласних Думи.

У середині 1913 року проект водопроводу І.Г. Саніна, після попереднього обговорення у водонапірній і фінансовій комісіях, Кременчуцька міська дума затвердила. За цим проектом джерелом водопостачання визначалася місцевість на Піщаній горі на вільних від забудови ділянках.

У кінці 40-х рр. ХХ ст., із виходом потужності міського водопроводу на довоєнний рівень, для забезпечення належного тиску в межах нагірної частини міста виникла необхідність у влаштуванні нової водонапірної  башти. Оскільки стара башта на водонапірному майданчику №2 була висаджена в повітря німецькими окупантами і перетворилась на купу будівельного сміття, було вирішено її не відбудовувати. Замість неї було вирішено збудувати  нову башту приблизно за 200 м на схід від старої, ближче до свердловин.

Влітку 1951 року розпочалися роботи по закладці фундаменту споруди, а бетонні роботи завершилися в травні наступного.

В експлуатацію водонапірна башта була введена за неписаним правилом тих часів – на початку листопада 1952 року, до жовтневих свят.

18 квітня 2014 року виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради Полтавської області було прийнято рішення зарахувати на баланс КП «Кременчукводоканал» водонапірну  башту

Будівля[ред. | ред. код]

Проект 25-метрової залізобетонної водонапірної  башти із металевим баком місткістю 800 м3 був розроблений республіканським проектним інститутом «Укрдіпрокомунбуд». Роботи по спорудженню башти вело будівельне управління Полтавського облбудтресту  Міністерства житлового цивільного будівництва (начальник П.І. Зубенко).

Джерела[ред. | ред. код]

1.О.П. Єрмак. Історія водопровідно-каналізаційного господарства міста Кременчука. Вид-во «Кременчук», 2010

2. newhohol.com/ua/vodonapornaya-bashnya.html

3. Архів Кременчуцького краєзнавчого музею. Ф.1, оп. 1, справа 243.

4. Рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області №212 від 18.04.2014.

5. Катя Мігель Ковальова. Інформаційна довідка про водонапірну вежу в нагірній частині міста Кременчука. 2014 р.

6. Розпорядження Полтавської обласної державної адміністрації від 16.07.2021 № 529.