Шумова смуга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підняті пластикові шумові смуги на перехресті, Північний Лузон Філіппіни

Шумова смуга або акустична розмітка — наземна дорожня розмітка, нанесена таким чином, що виробляє звук під час руху транспортних засобів по ній, сигналізуючи про наїзд водія на лінію. Є допоміжним засобом регулювання й убезпечення дорожнього руху[1].

Історія[ред. | ред. код]

Вперше смуги шуму були впроваджені на Гарден-Стейт-Парквей в Нью-Джерсі в 1952 році на парковій дорозі округів Мідлсекс і Монмут - це були смуги з рифленого бетону, які виробляли шум під час руху по них.[2]

Спочатку укладання віброізоляційних смуг на узбіччях було зосереджено на автомагістралях з використанням укочуваних віброізоляційних смуг різної конструкції за допомогою модифікованого вальця на асфальтоукладальних машинах. Пізніше підрядники, які виконували роботи з укладання дорожнього одягу, модифікували асфальтоукладальні машини для фрезерування віброізоляційних смуг в існуюче затверділе асфальтобетонне покриття. Потім з'явилися спеціально розроблені комерційні машини. Розробка керамічних і пластикових рельєфних систем дозволила встановлювати їх на автомагістралях з бетонним покриттям, а менша площа краще підходила для пунктирної осьової лінії. Потім з'явилися "віртуальні" шумові смуги.

Оскільки віртуальні смуги створюють чутний гуркіт на певних звукових частотах в залежності від відстані між канавками і швидкості автомобіля, вони були використані для створення нових музичних доріг. Вони також відомі, як "співаючі плечі" (анг. "singing shoulders").

Встановлення шумових смуг широко розповсюджене, а в деяких випадках суперечливе. Мешканці поблизу міських автомагістралей скаржаться на шум вночі, коли транспортні засоби змінюють смугу руху; або коли транспортні засоби наїжджають на поперечні шумозахисні смуги. Вторгнення шумозахисних смуг на автомагістралі з вузькими узбіччями може створити небезпеку для велосипедистів.

Американські та канадські керівництва мають мінімальні стандарти для встановлення на відомих велосипедних маршрутах. У 2009 році в Мічигані аміші стверджували, що розділювальні смуги є небезпечними для кінних екіпажів, і успішно пролобіювали їх заасфальтування. У 2010 році в Канзасі розглядалося питання про зняття розділювальних смуг з міждержавних автомагістралей, щоб дозволити автобусам рухатися по узбіччю в періоди заторів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шумові смуги на українських дорогах можуть почати проектувати з 1 вересня 2019. Процитовано 21 Жовтня 2020.
  2. Magazines, Hearst (1953-02). Popular Mechanics (англ.). Hearst Magazines.