Вікіпедія:Освітня програма/Курси

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Освітня програма Вікіпедії

Міжнародна програма, у межах якої використовують Вікіпедію в навчальному процесі

На цій сторінці викладені часті питання щодо втілення Освітньої програми Вікіпедії.

Чи є успішні приклади втілення Освітньої програми в Україні?[ред. код]

В Україні подібні практики зі своїми аспірантами у 2008—2009 роках впроваджував професор Володимир Білецький, який на той час жив у Донецьку. Одним із перших успішних освітніх проєктів в Україні стало написання студентами Харківського політехнічного інституту понад 80 статей на економічну тематику восени 2012 року.

2013 року на базі Вікіновин та ГО «Вікімедіа Україна» проходили практику студенти Інституту журналістики Київського університету імені Шевченка.

У 2015 році було реалізовано проєкт «ВікіФото», в одному з харківських університетів, в рамках якого Вікісховище поповнилось на майже 2 тис. фотографій.

У Ліцеї Політ при Кременчуцької педагогічному коледжі імені А. С. Макаренка під керівництвом Олега Куща з 2016 року працюють освітні курси. За цей час учнями та студентами створено понад 800 статей [1]. У його плани на майбутнє входить створення WikiClub у своєму місті за зразком Wikimedia Armenia. У березні 2020 року Олег став автором мільйонної статті в українській Вікіпедії.

Іншим успішним прикладом стала «ВікіСтудія» на базі Національного університету «Чернігівський колегіум», за 2015—2017 роки в проєкті взяли участь близько 150 студентів і викладачів, які започаткували і поліпшили близько 400 статей.

Також впроваджувалася Освітня програма Вікіпедії Києво-Могилянській академії в рамках курсу з гендерних студій, під час якого було стврено 66 статей, полібшено близько 100, а взяли участь 78 особи [2].

В місті Бар Вінницкої області волонтерка і активістка Вікіпедії Галина Качуровська організувала освітній клуб ВікіБар «Educational Club WikiBar», учасниками якого були учні ліцею, старшокласники міських шкіл, студенти педколеджу та їх педагоги. За час роботи Освітнього клубу його тренери-педагоги вікіпедисти та учасники учні, студенти, бібліотекарі неодноразово брали участь у різноманітних online-конкурсах та тематичних тижнях в українській Вікіпедії. З 2018 року Галина Качуровська організовує вікізустрічі та участь у Вікімарафонах для учнів та педагогів міських шкіл №1, 2, 3, 4 та Барського коледжу транспорту та будівництва НТУ, Барського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. М. Грушевського, КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти», Барського професійного будівельного ліцею.

Дмитро Власенко у Харкові використовує Вікіпедії в навчальному процесі. Зокрема, пропонує студентам альтернативні завдання по створеню та доповненню статей у Вікіпедії дотичний до тем навчального курса. Робота студентів над статтями у Вікіпедії несе масу користі: студенти краще засвоюють матеріал; можуть працювати над тими темами, що їх зацікавили, а це вже можуть бути теми, що залишися поза межами курсу; отримують навички роботи з Вікіпедією; безпосередньо покращуються статті Вікіпедії.

У Львові Мар’яна Сеньків, кандидатка географічних наук, доцентка кафедри туризму Національного університету «Львівська політехніка» теж використовує освітню програму. Студенти мають змогу спробувати себе у ролі вікіпедистів, пишучи та/або покращуючи статті, дотичні до вивчених ними тематик. Особливо виділяються студентські статті у Вікімандрах — сестринському проєкті Вікіпедії, що ідеально поєднується з спеціальністю “Туризм”, де для багатьох студентів подорожі є справжнім стилем життя.”

А які успішні приклади втілення Освітньої програми є за кордоном?[ред. код]

Приклади ведення Освітньої програми в різних країнах (2019 рік)

Серед успішних прикладів в останні роки можна розповісти про онлайн-вікікурс у Хевроні, Палестина[3] акцію з поліпшення статей за участю студентів у Сербії[4], а також стажування студентів-перекладачів Брусовського університету на базі Вікімедіа Вірменія через практику перекладу у Вікіпедії[5], створення 40 та поліпшення 60 статей студентами Тиранського університету про пам'ятки природи Албанії[6], а у Португалії навчають редагувати Вікіпедію в університетах третього віку[7][8].

Також поширені і марафони з редагування Вікіпедії серед викладачів і студентів. Приміром, взимку — навесні 2021 року філіппінські студенти брали участь у марафон перекладів з кліматичної тематики, створено понад 50 статей у Вікіпедії центральною бікольською мовою, у січні — березні 2021 року відбувся едідтатрон мексиканських студентів про громадські та студентські акції протести, які були одним з елементів Брудної війни 1960–1970-х років між урядовими силами та частиною громадян.

А у 2019 році в Іспанії студенти Мондрагонського університету створювали фотографії, інфографіку, ілюстрації та відео для ілюстрування статей у баскській Вікіпедії.

У Сербії навесні 2020 року студенти поліпшили понад 700 елементів Вікіданих.

У мене є питання. З ким можна обговорити його?[ред. код]

Напишіть громадській організації «Вікімедіа Україна» за адресою eduwikimedia.org.ua

Примітки[ред. код]

  1. Education/News/June 2020/Featured education community member of June 2020 - Outreach Wiki. outreach.wikimedia.org (англ.). Процитовано 27 квітня 2022.
  2. Вступ до гендерних студій — Programs & Events Dashboard. outreachdashboard.wmflabs.org. Процитовано 27 квітня 2022.
  3. Education/News/August 2020/3rd edition of Wikipedia Education Program in Hebron, Palestine. (COVID-19 edition) - Outreach Wiki. outreach.wikimedia.org (англ.). Процитовано 27 квітня 2022.
  4. Education/News/April 2020/Wikimedia Serbia was organized action on improving students assignments on Wikipedia - Outreach Wiki. outreach.wikimedia.org (англ.). Процитовано 27 квітня 2022.
  5. Education/News/April 2020/ Wikipedia Reveals New Sides of Translation - Outreach Wiki. outreach.wikimedia.org (англ.). Процитовано 27 квітня 2022.
  6. Education/News/February 2020/WoALUG and REC Albania continue their collaboration in Wikimedia Education - Outreach Wiki. outreach.wikimedia.org (англ.). Процитовано 27 квітня 2022.
  7. Education/News/February 2020/Wikipedia in Mayan Language - Outreach Wiki. outreach.wikimedia.org (англ.). Процитовано 27 квітня 2022.
  8. Education/News/February 2019/Wikimedia, Tourism and Education: Launching project ISAL - Outreach Wiki. outreach.wikimedia.org (англ.). Процитовано 27 квітня 2022.