Вікіпедія:Політика конфіденційності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ці правила затверджені Радою повірників фонду Вікімедія у червні 2006 року й офіційно набули чинності з 1 липня. Обговорення й пропозиції вітаються на відповідній сторінці.

Посилання на цей текст повинно бути унизу кожної сторінки.

Коротко

Якщо ви просто переглядаєте сайти проєктів Вікіпедія, про вас збирається не більше інформації, ніж збирається в протоколах роботи середньостатистичного сервера в Інтернеті.

Коли ви пишете або редагуєте матеріали в проєктах Вікіпедія, ви публікуєте кожне слово з того, що написали, і ця інформація буде зберігатися необмежений час. Це стосується статей, особистих сторінок користувачів і сторінок обговорень.

Публікація у вікі та загальнодоступна інформація

Просте відвідування вебсайту не приводить до публічного розкриття вашої особистої інформації (однак див. Протоколювання унизу).

При редагуванні будь-якої сторінки цього вікі-проєкту ви публікуєте документ. Це — публічна дія, і ви будете привселюдно визнані автором цього виправлення.

Ідентифікація учасників

Ви можете представитись системі при публікації сторінки у вікі, а можете не представлятися.

Якщо ви представилися, ви будете ідентифікуватися вашим ім'ям користувача. Це може бути ваше справжнє ім'я (якщо ви цього хочете) або ви можете побажати публікуватися під псевдонімом — тим ім'ям, яким представилися при створенні облікового запису.

Якщо ви не представились системі, то будете ідентифікуватися за своєю IP-адресою. Залежно від вашого типу з'єднання, по цих числах ваше положення може бути відслідковано лише з точністю до великого інтернет-провайдера, або безпосередньо з точністю до вашого навчального закладу, місця роботи або будинку. Існує можливість, що джерело цієї IP-адреси в поєднанні з інтересами, виявленими вами прямо або побічно за допомогою редагування статей, навіть дозволять окремим особам пізнати вас.

Для зацікавлених осіб може виявитися складно або легко зв'язати вашу мережеву IP-адресу із вашою особистістю. Тому якщо ви сильно зацікавлені в конфіденційності, вам може бути зручно представитися системі й публікувати статті під псевдонімом.

Якщо ви використаєте псевдонім, то ваша IP-адреса не буде доступна стороннім, крім випадків зловживання, включаючи вандалізм вікі-сторінок, вчинений вами або іншим користувачем з тією ж самою IP-адресою. В будь-якому випадку, ваша IP-адреса буде збережена на серверах вікі на відносно короткий час і може бути доступна адміністраторам серверів, а також користувачам, яким надані права «CheckUser». Ваша IP-адреса, а також її зв'язок з обліковими записами, що використають, можуть бути розкриті за певних умов (див. нижче).

Якщо ви використовуєте поштовий сервер фірми, здійснюєте віддалений доступ до робочого комп'ютера з будинку або використовуєте DSL або пряме підключення до Інтернету — досить імовірно, що для вашого роботодавця буде дуже просто визначити вашу IP-адресу і знайти всі ваші виправлення у вікі, позначені цією IP-адресою. У цьому випадку використання псевдоніма — більш надійний спосіб зберегти свою конфіденційність. Однак не забувайте виходити із системи після того, як скористалися псевдонімом на загальнодоступному комп'ютері, щоб уникнути використання іншими вашого імені користувача.

Куки

Вікі встановлює на вашому комп'ютері куки для впізнання сеансу (PHPSESSI) щораз, коли Ви відвідуєте цей сайт. Якщо Ви не збираєтеся представлятися системі, то можете відмовитися від цієї можливості, однак без неї ви не зможете представитися системі. Ця інформація буде вилучена, коли ви закриєте сеанс свого браузера.

Коли ви представляєтеся системі, можуть встановлюватися додаткові кукі, що дозволяють уникнути повторного введення імені користувача (і, можливо, пароля) при наступному візиті. Ці кукі зберігаються до 30 днів. Ви можете стерти їх по закінченні сеансу, якщо використовуєте загальнодоступний комп'ютер і не бажаєте відкривати свій псевдонім наступним користувачам комп'ютера (у такому випадку вам також потрібно очистити кеш браузера).

Паролі

Багато аспектів взаємодії учасників співтовариства вікі ґрунтуються на репутації й повазі, побудованих на історії корисних внесків. Паролі користувачів є єдиною гарантією цілісності історії виправлень користувача. Всім користувачам рекомендується вибирати складні паролі й ніколи їх не розголошувати. Ніхто не повинен навмисно представляти пароль на загальний огляд прямо або побічно.

Протоколювання

При кожному відвідуванні вебсторінок ви передаєте серверу багато інформації про себе. Більшість вебсерверів ведуть протоколювання частини цієї інформації з метою одержання відомостей про те, які сторінки популярні в користувачів і якими браузерами вони користуються. У проєктах Вікімедія ця інформація не призначена для спостереження за сумлінними користувачами.

Ці протоколи переробляються в статистику сайтів, а повна інформація ніколи не публікується й звичайно знищується протягом двох тижнів.

Ось приклад інформації, що зберігає на сервері при перегляді користувачем однієї сторінки:

64.164.82.142 - - [21/Oct/2003:02:03:19 +0000]
"GET /wiki/draft_privacy_policy HTTP/1.1" 200 18084
"http://en.wikipedia.org/wiki/Wikimedia_projects:Village_pump"
"Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en-us) AppleWebKit/85.7 (KHTML, like Gecko) Safari/85.5"

Дані із протоколів можуть проглядатися розробниками для вирішення технічних проблем, виявлення некоректно працюючих вебпавуків. IP-адреси користувачів із цих протоколів, а також з бази даних часто використаються для співвіднесення адрес різних учасників із псевдонімами при розслідуванні зловживань у виках-проєктах, при підозрі в зловмисному користуванні «віртуалами» (додатковими обліковими записами), вандалізмі, образі інших користувачів, підриві функціональності вікі-проєкту.

Політика розкриття даних протоколів

Офіційна політика фонду «Вікімедія» полягає в тому, що персоніфіковані дані із протоколів роботи сервера й інформація з бази даних (доступна процедурі перевірки користувачів CheckUser-ами) може розголошуватися системними адміністраторами й учасниками, що мають доступ до процедури перевірки користувачів, у наступних випадках:

  1. Виконання вердиктів суду або інших обов'язкових до виконання вимог правоохоронних органів.
  2. При наявності дозволу користувача, якого це зачіпає.
  3. Джимбо Вейлзу, його адвокатам або повноважним представникам, якщо це необхідно для розслідування скарг про порушення.
  4. Якщо інформація ставиться до перегляду сторінок мережними «павуками» або ботами, і її розголошення потрібне для демонстрації або усунення технічних проблем.
  5. Коли користувач спостерігався в систематичному вандалізмі або деструктивних діях й інформація необхідна для уточнення IP-діапазонів, що блокуються, або скарги провайдеру даного користувача.
  6. Коли існує розумна необхідність захисту прав, власності й безпеці фонду Вікімедія, її користувачів або аудиторії.

Правила фонду Вікімедія забороняють розкриття подібної інформації, крім вищезгаданих випадків.


Доступ до інформації третьої сторони

Якщо явно не зазначене зворотне, всі тексти, опубліковані в проєктах фонду Вікімедія, можуть використатися ким завгодно на підставі ліцензії GFDL. Виключенням є матеріали проєкту Вікіновини, розповсюджувані по ліцензії Creative Commons.

Фонд Вікімедія не буде ні продавати, ні надавати третій стороні ніяку особисту інформацію, наприклад, адресу електронної пошти, за винятком випадків, коли отримана ваша згода або розголошення такої інформації вимагає закон.

Безпека інформації

Фонд Вікімедія не гарантує неможливості несанкціонованого доступу до будь-якої повідомлюваної Вами інформації. Ця інформація може бути доступна кожному, хто має доступ до сервера, в основному це розробники, перелік яких можна знайти на сторінці Meta:developers.

Електронна пошта, списки розсилання й IRC

Електронна пошта

Ви можете вказати свою адресу електронної пошти в налаштуваннях і дозволити іншим учасникам, що представилися системі, надсилати вам пошту за допомогою вебінтерфейсу вікі (ви можете відключити цю можливість у налаштуваннях). Ваша адреса не буде розкрита користувачеві, що надіслав вам листа, однак вона буде розкрита користувачеві, якому ви надішлете лист. Ця адреса може використатися Фондом «Вікімедіа» для зв'язку з користувачами в широких межах.

Не вказавши адресу електронної пошти, ви не зможете відновити свій пароль, якщо забудете його. Однак, ви можете зв'язатися із системними адміністраторами фонду й попросити їх вставити у ваші налаштування нову поштову адресу.

Ви можете у будь-який момент видалити з налаштувань свою адресу електронної пошти, для того, щоб вона більше не використовувалась.

Списки розсилання

Якщо ви підписалися на один з списків розсилання проєкту — ваша адреса електронної пошти стане відомою будь-якому передплатникові. Архіви більшості списків розсилань Вікімедія загальнодоступні, і ваша адреса може там зустрітися, якщо його процитували в повідомленнях. Також розсилання архівуються службами Gmane й іншими. Звичайно повідомлення не видаляються й не змінюються, але це можливо зробити в надзвичайних випадках.

Інформаційні поштові адреси

Повідомлення, отримані деякими адресами електронної пошти (див. нижче) можуть перенаправлятися за допомогою системи обробки заявок (наприклад, OTRS) команді добровольців, що мають довіру фонду, для прочитання й написання відповіді. Поштові повідомлення в цій системі не є загальнодоступними, але видні учасникам команди Вікімедія. Надіславши електронну пошту на одну із цих адрес, ви розкриєте свою адресу електронної пошти членам цієї групи. Учасники команди системи обробки заявок можуть обговорювати ці листи з іншими учасниками для того, щоб мати можливість відповісти вам щонайкраще.

Пошта, що прийшла на наступні адреси, перенаправляється в систему обробки заявок:

  • info-dewikipedia.org
  • info-enwikipedia.org
  • info-eswikipedia.org
  • info-frwikipedia.org
  • info-itwikipedia.org
  • info-nlwikipedia.org
  • info-plwikipedia.org

Пошта, що прийшла на адресу boardwikipedia.org або особисті поштові адреси членів ради фонду, також може перенаправлятися команді OTRS.

IRC

Канали IRC не є офіційною частиною проєктів Вікімедія. Якщо ви приєднаєтеся до каналу IRC, то Ваша адреса може бути доступна іншим учасникам. У різних каналів є свої правила, що стосуються публікації балок.

Інформація про користувачів

Такі відомості про користувачів, як час, коли робилися виправлення й загальне число виправлень — загальнодоступні за допомогою сторінки «Внесок учасника», або публікуються іншими учасниками в обробленому вигляді.

Вилучення облікових записів

Жодний вже створений обліковий запис користувача не буде вилучено. Ім'я облікового запису можна змінити (це залежить від правил, прийнятих у конкретному вікі-проєкті, і кількості зроблених від імені цього облікового запису виправлень). Фонд Вікімедія не гарантує, що перейменування буде зроблено за вашим запитом.

Чи буде конкретна інформація про користувача вилучена, чи ні, залежить від правил проєкту, у якому ця інформація перебуває.

Вилучення вмісту

Видалення тексту зі сторінок проєктів Вікімедія не вилучає його назовсім. У звичайних статтях кожний може подивитися попередню версію й побачити, що там було. Якщо стаття «вилучена», то учасник із правами «адміністратора», тобто людина, про яку відомо, що він не зловживає можливістю видаляти статті, може подивитися, що було вилучено. Інформація може бути повністю вилучена особами, що мають доступ до сервера, але немає гарантії того, що це обов'язково буде виконано, якщо тільки цього не вимагає закон…