Вікіпедія:Прес-реліз/200К

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це остаточний варіант прес-реліза. Повідомлення розіслано.

Наша Вікіпедія має 1 320 896 статей. Нижче наведений проєкт прес-релізу з нагоди подолання 200000-го рубежу.

Українська Вікіпедія подолала рубіж у 200 тисяч статей[ред. код]

Ювілейний логотип Української Вікіпедії

Кількість статей українського розділу всесвітньої інтернет-енциклопедії «Вікіпедія», http://uk.wikipedia.org, перевищила 200 тисяч. Вікіпедія українською мовою посідає шістнадцяте місце за кількістю статей з-поміж 271 вікіпедії різними мовами, третє місце серед слов'янських Вікіпедій і є найбільшою базою знань українською мовою. За середньою кількістю статей, створених одним активним користувачем, та динамікою зростання числа відвідувачів україномовна Вікіпедія посідає друге місце у світі.

Першу п'ятірку за кількістю статей становлять Вікіпедії: англійською мовою — 3,23 млн., німецькою — 1,05 млн., французькою — 930 тис., польською — 685 тис., італійською — 670 тисяч статей. Вікіпедія російською мовою — на десятому місці з понад 510 тисячами статей. Загальний обсяг Вікіпедії усіма мовами становить 15,3 млн. статей (див. http://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Список_Вікіпедій).

Українська Вікіпедія зараз налічує більше статей, ніж видані в Україні паперові енциклопедичні видання: вчетверо більше, ніж Українська радянська енциклопедія й у вісім з половиною разів більше, ніж Універсальний словник-енциклопедія. Вікіпедія перевершує паперові енциклопедії за кількістю ілюстрацій, можливістю отримати інформацію з потрібного питання одночасно кількома мовами, а мультимедійні можливості комп'ютера дають змогу доповнити статтю звуковими чи відеоматеріалами. Зокрема, у Вікіпедії є статті про всі нинішні населені пункти України, і будь-хто може додати інформацію або фотографії, що стосуються його рідного населеного пункту.

Серед 30 найвідвідуваніших вікіпедій, українська посідає друге місце за динамікою зростання числа відвідувачів. Щомісяця користувачі інтернету роблять близько 20 млн. переглядів сторінок Української Вікіпедії. Це на 40% більше, ніж рік тому (див. http://stats.wikimedia.org/EN/TablesPageViewsMonthly.htm).

Діаграма зростання кількості статей Української Вікіпедії

Рубіж у перші сто тисяч статей українська інтернет-енциклопедія подолала в березні 2008 року. Для цього її користувачам знадобилося чотири роки. Наступні сто тисяч було написано за два роки (див. http://uk.wikipedia.org/wiki/Історія_української_Вікіпедії). В останні місяці користувачі Української Вікіпедії щодоби створюють близько 200 нових статей та роблять понад 5 тисяч редагувань.

Створювати нові статті чи вдосконалювати вже створені Вікіпедії може будь-який користувач інтернету. Однак додавання неперевірених чи спотворених відомостей, як і шкідництво через видалення чи зміну вмісту, для Вікіпедії не є великою проблемою. Усі зміни статей зберігаються у базі даних, отже, зловмисники не можуть знищити чи пошкодити текст незворотньо. Учасник, який помітив, що стаття була зіпсована, може дуже просто відновити попередній матеріал. Завдяки цьому якість статей невпинно поліпшується.

Зараз в україномовній Вікіпедії зареєстровано 64 тисячі користувачів. З них понад 1700 є активними дописувачами. На одного активного користувача україномовної Вікіпедії припадає 126 статей. Серед 20 найбільших за числом статей Вікіпедій — це другий показник у світі. У цьому вона поступається лише каталонській.

10 березня 2010 року тодішній міністр освіти і науки Іван Вакарчук закликав кожного українського науковця написати щонайменше 2-3 статті для українського розділу Вікіпедії та залучати до цієї роботи студентів. На думку пана Вакарчука, формування Української Вікіпедії є завданням національного значення.

Всесвітньою інтернет-енциклопедією опікується організація «Фонд Вікімедіа», яка збирає пожертви на розвиток програмного забезпечення й обладнання для розміщення енциклопедії в інтернеті. У багатьох країнах для підтримки місцевого мовного розділу створюються громадські об'єднання. В Україні такою роботою займається громадська організація «Вікімедіа Україна», створена 2009 року (див. http://ua.wikimedia.org).

200-тисячною статтею стала стаття Список країн за виробництвом вугілля, написана Андрієм Макухою.

Примітки[ред. код]

Додаткову інформацію журналістам можуть надати:

  • Андрій Бондаренко, голова правління ГО «Вікімедіа Україна», тел. мобільний +380 66 142 7433
  • Юрій Пероганич, виконавчий директор ГО «Вікімедіа Україна», директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України. Тел. +380 44 230 4835, мобільний +380 67 505 1201, directorwikimediaukraine.org.ua
  • Олекса Юрченко, заступник голови правління ГО «Вікімедіа Україна», тел. +380 44 360 4265.
  • Володимир Білецький, один з активних користувачів, який створив близько 10 000 нових статей Україномовної вікіпедії, доктор технічних наук, професор. Тел. +380 67 717 80 68
  • (впишіть тут ваше ім'я та контакти)

Анонс для преси[ред. код]

8 квітня о 14:00 відбудеться прес-конференція громадської організації «Вікімедіа Україна» з нагоди 200-тисячної статті в україномовній Вікіпедії (в київській галереї «Лавра» по вул. Мазепи, 17). На запитання журналістів відповідатимуть засновники проєкту Вікіпедія в Україні і керівництво «Вікімедіа Україна»: голова правління «Вікімедіа Україна» Андрій Бондаренко, виконавчий директор «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич, заступник голови правління «Вікімедіа Україна» Олекса Юрченко, директор агентства «Media Brand» (PR-партнера «Вікімедіа Україна») Валерія Ширшакова та інші.

Акредитація за телефонами: (044) 383 1758, (063) 852 1256 (Богдан Ковальчук, «Media Brand»).

Анонси та статті[ред. код]

Інтерв'ю[ред. код]