Вікіпедія:Проєкт:Аудіостатті/Настанови з вибору статті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Крок 1: Оберіть статтю

Ви можете озвучити будь-яку статтю (або навіть окремий розділ, хоча цілі статті більш вітаються), але буде краще, якщо Ви почнете із одних з наступних:

Перед тим як обирати ось певні вказівки:

  • Використовуйте одну версію: Записи повинні відображати одну версію статті, на яку слід послатись та обговорити у розділі завантажень.
  • Врахуйте стабільність: Вам слід врахувати стабільність статей перед створенням аудіо-версій: статті, що перебувають у стані активного редагування чи обговорення можуть бути поганими кандидатами. Із цієї причини вибрані статті є чудовими кандидатами, оскільки їх зазвичай не редагують так часто як інші статті.
  • Уникайте тексту, який захищено авторськими правами: записи статей Вікіпедії, що включають захищений авторськими правами текст створюють проблеми (оскільки отриманий аудіо-файл неможливо проліцензувати за умовами Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License). Вам слід уникати таких статей.

Крок 2: Вичитка

Після того, як Ви обрали статтю, але перед тим, як Ви почали її запис, будь ласка, уважно пройдіться по тексту статті та вичитайте його. Також розгляньте необхідність відредагувати статті з метою зробити їх легшими для читання, наприклад, шляхом розбивки довгих речень. Якщо під час запису Ви наштовхнетесь на помилку або складний фрагмент, який Ви потім відредагуєте, то Ваш запис може виявитись в результаті місивом з різних версій статті.

Крок 3: Наголоси

Перевірте наголоси у власних назвах власних назвах, уточніть їх у авторів статті. Будьте готові, що неправильно вимовлені слова прийдеться перезаписати.

Крок 4: Сповістіть спільноту

Для того, щоб автори статті та спільнота проєкту Аудіостатті знали, що Ви працюєте над певною статтею, будь ласка, додайте наступний шаблон на її сторінку обговорення:

{{Аудіостаття у процесі| 1= ~~~ | 2= ~~~~~ }}

Що виглядатиме наступним чином:

Шаблон:Аудіостаття у процесі