Вікіпедія:Проєкт:Аудіостатті/Настанови із запису статті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нотатки

  • Необхідно використовувати формат Ogg Vorbis. Рекомендовані параметри: бітрейт — 48 Кбіт/с, частота дискретизації — 44.1 кГц, моно. У багатьох звукових редакторах бітрейту 48 Кбіт/с відповідає «мінімальний» варіант налаштування якості Ogg.
  • Ім'я файлу має складатися з назви статті, і якщо стаття завантажується на Вікісховище, то повинен бути присутнім префікс uk-. Для опису файлу користуйтесь шаблоном {{Ukrainian spoken article}}.
  • Читайте посилання так само, як і текст. Будь-яке виділення посилань голосом буде ускладнювати сприйняття статті на слух. На свій розсуд можете проговорити необхідні посилання наприкінці запису.
  • Читайте повільніше, ніж зазвичай, приблизно на 25 %, тобто зі швидкістю 150—160 слів за хвилину, оскільки швидкість звичайної мови становить близько 200 слів за хвилину.
  • Читайте назви розділів, наприклад: «Розділ номер один. Біографія» і так далі. Щоб було легше запам'ятовувати нумерацію, можете в налаштуваннях поставити галочку навпроти пункту «Автоматично нумерувати заголовки» в розділі «Інші налаштування».
  • Повідомте джерело інформації і вкажіть ліцензійні умови використання аудіофайлу. Для цього закінчуйте ваші статті наступним текстом:
«Українська Вікіпедія, вільна енциклопедія, яку може редагувати кожен. Адреса в інтернеті: UK крапка WIKIPEDIA крапка ORG. Звуковий файл і текст статті доступні на умовах ліцензій ГНУ ЕфДіЕль і Креатів Коммонз Етрібушн-ШеарЕлайк три крапка нуль» (GNU FDL і Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0)

Підказки та поради

  • Розслабтеся. Якщо ви помічаєте, що ваш голос стає напруженіше, ніж зазвичай, звучить неприродно, або якщо вам стає все складніше говорити, то зробіть перерву. Тримайте під рукою свіжу (але не холодну) воду, щоб зробити ковток-другий, якщо відчуєте сухість в горлі. Не кажіть «собі під ніс», не опускайте підборіддя. Ваша поза і міміка також можуть вплинуть на якість запису.
  • Читайте стоячи. Якщо ви відчуваєте, що ваш голос звучить занадто тонко або невиразно, то спробуйте читати стоячи. Професійні радіоведучі й актори зазвичай читають стоячи, щоб надати голосу додаткову повноту і впевненість.
  • Не кажіть прямо в мікрофон, інакше на запису буде чутно подих та зайві шуми. Намагайтеся говорити поверх мікрофона або трохи в сторону від нього, на відстані кількох сантиметрів. Можна також використовувати захисний екран. Його легко виготовити самому з дротяного каркаса і нещільної тканини.
  • Рівень гучності повинен бути встановлений так, щоб під час промови гучність не «зашкалювала» (інакше частина звукової інформації буде втрачена) і не була занадто низькою.
  • Обмовилися? Не варто починати запис спочатку. Просто помовчіть трохи, потім скажіть голосно: «Три, два, один» і продовжуйте запис. Так буде легше редагувати файл.

Рекомендовані програми