Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ЄВРАЗІЙСЬКЕ ЕКОНОМІЧНЕ СПІВТОВАРИСТВО (ЄвразЕС)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ЄВРАЗІЙСЬКЕ ЕКОНОМІЧНЕ СПІВТОВАРИСТВО (ЄвразЕС). Ств. навесні 2002 за ініціативи президента РФ В.Путіна, президента Республіки Казахстан Н.Назарбаєва та президента Республіки Білорусь О.Лукашенка. Засновники ЄвразЕС задекларували, що гол. метою діяльності співтовариства є створення спільного ринку товарів, послуг, капіталів, робочої сили, а з часом і запровадження спільної грошової одиниці. Чл. ЄвразЕС є Казахстан, Республіка Білорусь, РФ. Статус спостерігачів у співтоваристві мають Вірменія, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан.

Україна не приєдналася до ЄвразЕС, оскільки вважала недоцільним планування вищих ступенів інтеграції в грошовій, гуманітарній та соціальній сферах доти, доки не відпрацьовані базові етапи співпраці. Натомість вона запропонувала укласти угоди: про спрощення порядку митного оформлення і митного контролю; про єдині принципи стягнення непрямих податків у взаємній торгівлі; про порядок реекспорту товарів; про визначення митної вартості товарів, що переміщуються через митні кордони.

У верес. 2005 учасники співтовариства — лідери РФ, Білорусі, Казахстану, а також Таджикистану, Киргизстану та Вірменії — обговорили питання співробітництва у валютній сфері та про створення митного союзу, однак жодних конкретних рішень з цих проблем ухвалено не було.

У квіт. 2006, після рішення президентів РФ, Білорусі та Казахстану про створення Єдиного економічного простору (ЄЕП) без участі України, інтеграційні проєкти ЄЕП та ЕвразЕС фактично стали тотожними. Гол. завданням ЄвразЕС відтоді є поетапне створення Євразійського спільного ринку.

Література

[ред. код]
  • Стрежнева М.В. Европейский Союз и СНГ: сравнительный анализ институтов. М., 1999;
  • Шишков Ю.В. Интеграционные процессы на пороге XXI века. М., 2001; Зовнішня політика України в умовах глобалізації. Анотована історична хроніка міжнародних відносин (1991–2003). К., 2004.

Джерела

[ред. код]

Автор: А.Ю. Мартинов.; url: http://history.org.ua/?termin=EvrazES; том: 3