Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ЄВРОПЕЙСЬКА ХАРТІЯ РЕГІОНАЛЬНИХ МОВ АБО МОВ МЕНШИН 1992

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ЄВРОПЕЙСЬКА ХАРТІЯ РЕГІОНАЛЬНИХ МОВ АБО МОВ МЕНШИН 1992 — акт Ради Європи. Підписана 5 листоп. 1992 д-вами-членами Ради Європи. Україна ратифікувала хартію 15 трав. 2003. Д-ви, які її підписали, взяли на себе зобов’язання дотримуватись у своїй політиці, законодавстві та практиці принципів, спрямованих на розвиток регіональних мов або мов меншин.

Ідея і суть хартії викладені в ч. 3-й, яка містить статті 8—14, що складаються з 17 пунктів і 58 підпунктів, у яких визначені заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин у сусп. житті. За умовами хартії, її учасники зобов’язані застосувати в нац. законодавстві не менше 35 з вказаних у статтях 8—14 пунктів і підпунктів, причому не менше, як по 3 зі статей 8-ї (забезпечення громадянам можливості регіональними мовами або мовами меншин проходити дошкільне навчання, здобувати цими мовами початкову, середню, професійно-технічну, університетську та ін. вищу освіти; забезпечення можливостей вивчати ці мови) та 12-ї (заохочення і сприяння культ. діяльності, яка виявляється у формах, що потребують використання регіональних мов або мов меншин), та не менше, як по пункту зі статей 9-ї (забезпечення можливостей застосовувати відповідні мови в судочинстві), 10-ї (використання відповідних мов у адм. органах і при наданні сусп. послуг), 11-ї (забезпечення можливостей для розповсюдження інформації цими мовами) і 13-ї (заборона на обмеження використовувати ці мови в екон. і соціальному житті). Прийняття хартії стало важливим кроком на шляху до вдосконалення міжнар. стандартів у питаннях захисту прав нац. меншин.

Література

[ред. код]

Права людини в Україні. Інформаційно-аналітичний бюлетень Українсько-Американського Бюро захисту прав людини, вип. 21. К., 1998;

  • Мармазов В.Є., Піляєв І.С. Україна в політико-правовому просторі Ради Європи. К., 1999.

Джерела

[ред. код]

Автор: О.М. Майборода.; url: http://history.org.ua/?termin=Evro_khartiya_regionalnykh_mov_1992; том: 3