Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ІНГУЛЬСЬКА ПАЛАНКА

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ІНГУЛЬСЬКА ПАЛАНКА, Перевізька паланка — адм.-тер. одиниця Вольностей Війська Запорозького низового. Розташов. на правому березі Дніпра (між Дніпром та його прит. Інгульцем і верхів’ями Інгульця та прит. Дніпра Базавлука). Паланковим центром було с. Перевізьке біля гирла Інгульця (за ін. даними — с. Кам’янка, де 1709—11 була розташов. Кам’янська Січ).

Відносно невелика, І.п. займала тер. бл. 9781 км2. Нас., як і в ін. паланках на турец.-татар. прикордонні (Бугогардівській паланці, Кальміуській паланці), не було значним. На тер. І.п., крім згаданих, відомі такі села: Біла Криниця (нині с-ще міськ. типу), Давидів Брід (нині село; обидва Великоолександрівського р-ну), Блакитне (нині село Високопільського р-ну), Осокорівка (нині село Нововоронцовського р-ну; всі Херсон. обл.), Тернівка (нині село Криворізького р-ну Дніпроп. обл.), Ракова. Провідною госп. галуззю І.п. було рибальство в гирлі Інгульця (Інгулецькому лимані) та його притоках. Тут існувало кілька рибних з-дів. Крім цього, козаки І.п. займалися мисливством, бортництвом та збиранням мостового (платні за перевіз через Інгулець та ін. річки). Рільництво не було розвинутим серед курінних козаків, яких мешкало тут 219 осіб.

Разом з козаками Бугогардівської паланки тутешні козаки брали активну участь у гайдамацькому русі, надаючи повстанцям притулок і різноманітну допомогу.

Нині тер. І.п. належить до Херсон. і частково до Дніпроп. обл.

Література

[ред. код]
  • Слабченко М.С. Паланкова організація запорозьких Вольностів. В кн.: Праці для виучування історії західно-руського та українського права, вип. 6. К., 1929;
  • Його ж. Те саме. Дніпропетровськ, 2005;
  • Голобуцький В.О. Запорізька Січ в останні часи свого існування. 1734–1775. К., 1965; К., 1967; Дніпропетровськ, 2005;
  • Яворницький Д. Історія запорозьких козаків, т. 1–3. Львів, 1990; К., 1990–91;
  • Скальковський А. Історія Нової Січі, або Останнього Коша Запорозького. Дніпропетровськ, 1994.

Джерела

[ред. код]

Автор: Д.С. Вирський.; url: http://history.org.ua/?termin=Ingulska_palanka; том: 3