Вікіпедія:Проєкт:Енциклопедія історії України/Статті/ІОАННА БОГОСЛОВА ЦЕРКВА в с. Скорики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

ІОАННА БОГОСЛОВА ЦЕРКВА в с. Скорики — комплексна пам’ятка арх-ри і монументального мист-ва 17 ст. Розташована в  с. Скорики Підволочиського р-ну Терноп. обл. Дерев’яна, тризрубна, трибанева з майже квадратними бабинцем та вівтарем. Опасання на фігурних кронштейнах захищає нижню ч. не обшитого дошками зрубу. З нього підіймаються зруби гармонійних пропорцій з восьмериками, які несуть восьмигранні наметові верхи з ліхтариками й баньками. Для храму характерний своєрідний виразний силует. У його інтер’єрі зберігся шестиярусний іконостас з динамічною композицією ярусів, що підіймаються в бік центр. вісі. Вкрите позолотою соковите різьблення іконостаса обрамляє ікони з бароковим яскравим живописом 18 ст. Храм є одним із найбільш характерних тв. подільської шк. нар. архітектури.

Література

[ред. код]
  • Логвин Г. По Україні. Стародавні мистецькі пам’ятки. К., 1968; Украина и Молдавия: справочник-путеводитель. М.–Лейпциг, 1982; Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР, т. 2. К., 1985;
  • Довганюк І. Архітектура українських церков. Львів, 1997; Пам’ятки архітектури та містобудування України. Довідник Державного реєстру національного культурного надбання. К., 2000.

Джерела

[ред. код]

Автор: Р.І. Бондаренко.; url: http://history.org.ua/?termin=Ioanna_Bogoslova_cerkva; том: 3