Газопереробний завод Віджайпур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Газопереробний завод Віджайпур. Карта розташування: Індія
Віджайпур
Віджайпур
Місце розташування ГПЗ

Газопереробний завод Віджайпур – інфраструктурний об’єкт нафтогазової промисловості у індійському штаті Мадг'я-Прадеш.

Наприкінці 1980-х у Аравійському морі почалась розробка великого газового родовища Бассеін. Хоча його продукція проходила підготовку на газопереробному заводі Хазіра, проте у товарному газі, який надходив до газопровідної системи Хазіра – Віджайпур – Аурая ще залишались певні обсяги фракції С3+ (а також весь етан). Враховуючи це, власник газопроводу компанія GAIL вирішив спорудити газопереробний завод у Віджайпурі. В 1991 та 1992 роках тут стали до ладу дві черги, кожна з яких була розрахована на прийом 7,5 млн м3 газу на добу. Кожна з них могла за рік вилучати 200 тисяч тон фракції С3+ із випуском зрідженого нафтового газу (пропан-бутанова фракція), пентану та газового бензину (naphtha). Після встановлення у 1995/1996 фінансовому році додаткового обладнання до переліку товарної продукції також додали пропан. Крім того, у підсумку потужність заводу з випуску товарної продукції С3+ зросла до 557 тисяч тон на рік.

Наприкінці 1990-х поблизу Аураї почав роботу нафтохімічний майданчик, що передусім споживав вилучений газопереробним заводом Пата етан. Втім, до Аураї доходила лише частина отриманого з узбережжя ресурсу, тоді як інша відправлялась із газового хабу у Віджайпурі по трубопроводах Віджайпур – Дадрі, Віджайпур – Гадепан, або споживалась прямо у Віджайпурі потужним заводом азотних добрив. Як наслідок, для розширення нафтохімічного виробництва у Пата вирішили модернізувати завод у Віджайпурі та надати йому можливість вилучати етан. В 2015-му тут ввели в дію установку, що здатна приймати понад 21 млн м3 газу на добу. Після попередньої підготовки (вилучення діоксиду вуглецю) ця установка виділяє фракції С3+ та С2+. Фракція С3+ відправляється для фракціонування на споруджені в 1990-х роках лінії, при цьому належне до останніх обладнання з попередньої підготовки перебуває в резерві та підключається до роботи лише в особливих випадках.

Фракція С2+ (етан-пропанова суміш) підлягає відправці у напрямку Аураї. На етапі проектування розглядалась можливість спорудження етанопроводу, проте за результатами економічних розрахунків віддали перевагу схемі з домішуванням фракції С2+ до газу, що перекачується по трубопроводу Віджайпур – Аурая, із наступним повторним фракціонуванням етану на газопереробному заводі у Пата.[1][2][3][4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Liquid Hydrocarbons.
  2. About GAIL.
  3. A.INTRODUCTION GAIL (India) Limited is India’s leading Maharatna Public Sector (PDF).
  4. Exe_Summ_Gail_Eng001 (PDF).
  5. EXPRESSION OF INTEREST (EOI) INVITING TECHNICAL PROPOSALS FOR ENLISTMENT OF CONSULTANTS FOR “OPTIMIZATION STUDY OF GAS PROCESSING UNITS OF GAIL AND ADEQUACY CHECK OF RUNNING LPG PLANTS AT GAIL VIJAIPUR ON RLNG IN CONJUNCTION WITH C2-C3 RECOVERY PLANT (PDF).