Газопроводи ГПЗ Наїп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Газопроводи ГПЗ Наїп. Карта розташування: Туркменістан
Газачак
Газачак
ГПЗ Наїп
ГПЗ Наїп
Кірпічлі
Кірпічлі
П. Балгуї
П. Балгуї
Беурдешик
Беурдешик
Газлидепе
Газлидепе
Кервен
Кервен
Схема газопровідної системи

Газопроводи ГПЗ Наїп – система газопроводів, яка забезпечує роботу туркменського газопереробного заводу Наїп.

В 1970-х роках на північному сході пустелі Каракуми почалась розробка Наїпської групи газоконденсатних родовищ. Першим в 1972-му ввели в експлуатацію родовище Наїп, за яким настала черга Північного Балгуї (1976), Кірпічлі (1978) та Беурдешик (1980,[1]). Для видачі блакитного палива до газотранспортної системи спорудили ділянки Беурдешик – Кірпічлі (довжина 83 км, діаметр 720 мм), Кірпічлі – Північне Балгуї – Наїп (довжина 91 км, діаметр 1020 мм) та двониткову Наїп – пункт під’єднання до І-ІІ ниток системи Середня Азія – Центр (довжина біля чотирьох десятків кілометрів, діаметр 1020 мм).

В 1998-му почав роботу газопереробний завод Наїп, який створили з метою більш раціонального використання гомологів метану, що у значних обсягах наявні в продукції родовищ Наїпської групи. Поставки ресурсу на ГПЗ забезпечують як згадані вище родовища, так і нові джерела, наприклад:

- в 2005-му ввели в розробку родовище Газлидепе,[2] видачу продукції якого організували до розташованої за чотири десятки кілометрів установки підготовки на Північному Балгуї;

- у 2009-му до Наїп проклали газопровід довжиною 16 км від родовища Ізмаїл;[3]

- у 2012-му запустили газопровід завдовжки 45 км між родовищем Кервен та установкою підготовки Північного Балгуї, при цьому до Кервен під’єднали розташоване за два з половиною десятки кілометрів на схід родовище Бабаараб.[4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. geokniga-sovremennoe-sostoyanie (PDF).
  2. В Туркменистане введено в эксплуатацию газоконденсатное месторождение. www.mineral.ru. Процитовано 7 квітня 2023.
  3. В Каракумах началась эксплуатация нового газоконденсатного месторождения. www.energyland.info. Процитовано 7 квітня 2023.
  4. Туркменистан в Каракумах ввел в эксплуатацию очередное газоконденсатное месторождение Кервен. После 2009 г это первый успех туркменских газовиков. neftegaz.ru (рос.). Процитовано 7 квітня 2023.
  5. На ГКМ Бабарап в Заунгузских Каракумах завершены работы по промышленному освоению 2-х скважин. neftegaz.ru (рос.). Процитовано 7 квітня 2023.