Дерябін Флегонт Никифорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дерябін Флегонт Никифорович

Флегонт Никифорович Дерябін (1901—1978) — дніпропетровський архітектор.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1901 року у селі Мостівське Свердловської області у родині робітничого. Навчався у художній школі Свердловську. У 1929 році закінчив архітектурний факультет ВХУТЕІН у Москві.

У 1930 році працював у майстерні академіка В. А. Весніна у Московського бюро Дніпробуду. Згодом працював у проектно-технічному бюро управління будівництвом Соцміста міста Запоріжжя на посадах автора-архітектора та начальника бюро. Дерябін запроектував чимало житлових будинків, навчальних закладів, гуртожитків, дитячу бібліотеку у Соцмісті, план військового містечка з лікарнею, школою, їдальнею, клубом.

У 1938—1941 роках Флегмонт Дерябін працював головним архітектором міста Дніпропетровська.

У 1941-44 роках був керівником проектної групи Уральського окружного військово-будівельного управління у місті Свердловськ, а потім автором-архітектором Головного управління по відновленню Сталінграду.

У 1944-52 році Флегмонт Дерябін відновив роботу на посаді головного архітектора міста Дніпропетровська.

Був співавтором Генерального плану Дніпропетровська у 1938, 1941 й 1956 році.

Під час 2-ї Світової війни були зруйновані майже усі промислові підприємства були зруйновані, 40 % житлового фонду, знищені інститути, школи, історичні пам'ятники, знесені селища на лівому березі, спалені парки та населення Дніпропетровська скоротилося у декілька разів.

Дерябін організував замовлення на генеральний план міста й відновлення проспекту Карла Маркса. Новий генеральний план Дніпропетровська був розроблений 1947 року київським Діпромісто (група архітектора О. О. Малишенка). Проект відновлення проспекту Карла Маркса був розроблений дніпропетровськими архітекторами Володимиром Самодригою, Дмитром Щербаковим, В. Є. Горбоносовим, Флегмонтом Дерябіним, Л. Р. Вітвицьким, Володимиром Зуєвим та іншими на чолі з В. І. Білозерським. Проекти відновлення будівель розроблялися спрощеними за пануючим у ті часи класичним стилем.

Роботу було зосереджено у Архпланпроекті, що згодом носив назву Дніпропроект, Облпроект, Облміськсільпроект, філія Укрдержбудпроект, Дніпроцивільпроект. Спочатку приміщення, де розміщалася робота, було у подвір'ї міськвиконкому.

Дерябін був головою Дніпропетровського обласного правління Спілки архітекторів у 1938-50 роках, а у 1950-55 роках — заступником голови.

З 1953 року працював доцентом у ДІІТ, а потім на кадрі архітектури ДІБІ.

У 1947—1955 роках депутат міської ради Дніпропетровська.

Помер 1978 року у Дніпропетровську.

Будинки за проектом Флегонта Дерябіна[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]