Емоційне міркування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Емоційне міркування (з англ: emotional reasoning) — це процес, коли людина робить висновки про якісь факти, ґрунтуючись лише на своїх почуттях. Наприклад: "Я недовіряю і сумніваюсь, значить, мій партнер мене обманює".[1] Це форма когнітивного упередження, при якій людина не може набути нового досвіду, який поставить під сумнів її попередні переконання (див. Когнітивно-поведінкова терапія).[2]

Насправді емоції з'являються під час роздумів про подію, за якою людина спостерігає. Здебільшого ця людина перебуває в несвідомому стані, під впливом певних когнітивних упереджень та забобонів. Отже, емоції в жодному разі не можуть бути основою для оцінки правильності припущення, оскільки вони є результатом здогадки.[3]

Уперше цей термін запровадив психіатр Аарон Т. Бек та представив його в 1979 році в межах своєї концепції когнітивно-поведінкової терапії.[4] Загалом звичка прислухатися до своїх негативних передчуттів замість того, щоб дивитися на факти об'єктивно, характерна для людей, схильних до депресії.[5] Однак в стресових ситуаціях усі люди можуть реагувати на подію емоційно, а не раціонально.[6]

Вплив[ред. | ред. код]

Через підтверджену упередженість людина схильна до емоційних міркувань та пов’язаних з ними самообману, не ставить під сумнів зроблене припущення й ігнорує факти, які його спростовують. Нестача реальних доказів ще більше посилює ще й інші когнітивні упередження.

Когнітивно-поведінкова терапія[ред. | ред. код]

Емоційному міркуванню приділяється особлива увага в когнітивно-поведінковій терапії, яка за допомогою сумнівів виявляє у пацієнта моделі мислення, що з'являються в результаті отримання негативних емоцій. Згодом їх замінюють іншими зразками мислення, які побудовані на позитивних емоціях.[3]

Ненасильницьке спілкування[ред. | ред. код]

Ненасильницьке спілкування протистоїть емоційним висновкам, звертаючи увагу людини на процес під час якого виникають почуття.[7] Воно базується на тому, щоб людина брала на себе відповідальність за свої емоції й ставила під сумнів припущення - особливо ті, які призводять до негативних емоцій.[8]

Приклади[ред. | ред. код]

Ось декілька прикладів хибних висновків на основі емоційних міркувань:

  • “Я почуваюся винним, значить я винен."
  • “Я злюсь на іншу людину, значить вона зробила щось не так."
  • "Я знаю, що мій чоловік зраджує, тому що я ревную.“
  • “Подивіться, який прекрасний світ! Значить, має бути Бог, який його створив."

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rhena Branch, Rob Willson: Cognitive Behavioural Therapy for Dummies. 2 Auflage. Wiley, Chichester, West Sussex, England, ISBN 978-0-470-66541-1, S. 26 (Емоційне міркування на «Google Books»).
  2. Frank Wills: Kognitive Therapie nach Aaron T. Beck. Therapeutische Skills kompakt. Junferman, Paderborn, ISBN 978-3-87387-950-8, S. 47–48 (Емоційне міркування на «Google Books»).
  3. а б David Burns: Feeling Good: Depressionen überwinden, Selbstachtung gewinnen: Sich wieder wohlfühlen lernen ohne Medikamente. 3. Auflage. Junfermann Verlag (Originaltitel: Feeling Good: The New Mood Therapy, übersetzt von Theo Kierdorf, Hildegar Hör), ISBN 978-3-87387-628-6, S. 416.
  4. Aaron T. Beck, A. John Rush, Brian F. Shaw, Gary. Emery: Cognitive Therapy of Depression. Guilford, New York, ISBN 0-89862-000-7 (Емоційне міркування на «Google Books»).
  5. Rhena Branch, Rob Willson: Cognitive Behavioural Therapy for Dummies. 2 Auflage. Wiley, Chichester, West Sussex, England, ISBN 978-0-470-66541-1, S. 43 (Емоційне міркування на «Google Books»).
  6. Karen J. Landsman, Kathleen M. Rupertus, Cherry Pedrick: Loving Someone with OCD: Help for You and Your Family. New Harbinger Publications, Oakland, CA, ISBN 978-1-57224-329-3, S. 79 (Емоційне міркування на «Google Books»).
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 квітня 2021. Процитовано 1 квітня 2021. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |abruf= (можливо, |access-date=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |autor= (можливо, |author=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |hrsg= (можливо, |publisher=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |titel= (можливо, |title=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |werk= (можливо, |work=?) (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. Marshall B. Rosenberg: Gewaltfreie Kommunikation. 11 Auflage. Junfermann, Paderborn, ISBN 978-3-87387-454-1.

Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "beck19797", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.
Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "feelinggood8", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.
Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "gfk7", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.
Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "wge7", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.