Завод металургійного кремнію в Караганді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Завод металургійного кремнію в Караганді. Карта розташування: Казахстан
Караганда
Караганда
Місце розташування заводу

Завод металургійного кремнію в Караганді – казахське підприємство, розташоване в індустріальній зоні на північно-східній околиці міста Караганда.

Завод потужністю 24 тисячі тон металургійного кремнію на рік став до ладу в 2010-му. Він має власне джерело сировини – розташоване в Улутауській області родовище жильного кварцу Актас із запасами у 4 млн тон, з якого планується щорічно видобувати 72 тисячі тон кварцу.

Вже у 2012-му завод зупинили через суперечку щодо ціни на електроенергію та заборгованість перед «Банком розвитку Казахстану». Підприємство перейшло під контроль зазначеного банку та в підсумку стало власністю державного інвестиційного фонду «Самрук-Казина» (через компанію «Tau-Ken Temir»). При цьому в 2014 та 2015 роках змогли відновити роботу обох печей.

На початку 2020-х завод знову зупинили, на цей раз через несприятливу ринкову ситуацію, зокрема, введення тарифних обмежень на ринку США, куди постачалась більшість продукції.

В 2023-му анонсували наміри відновити виробництво до кінця року.[1][2][3][4][5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Приватизация Tau-Ken Temir временно приостановлена. sknews.kz. Процитовано 14 січня 2024.
  2. Кремниевый завод (Тау-Кен Темир) — Акционерное общество «Национальная горнорудная компания «Тау-Кен Самрук». tks.kz. Процитовано 14 січня 2024.
  3. Кремниевый завод «Tau-Ken Temir» заработал на полную мощность.
  4. О компании. www.tks-temir.kz. Процитовано 14 січня 2024.
  5. Перезапуск кремниевого завода в Караганде наметили в этом году. inbusiness.kz (рос.). 31 березня 2023. Процитовано 14 січня 2024.